Сенатът гласува против процеса срещу вътрешния министър Матео Салвини, предаде италианският вестник Libero.

Днес Сенатската комисия подкрепи предложението на Маурицио Гаспари, а именно да не се отнема имунитета на Салвини заради случая с кораба "Дичоти".

Предложението беше подкрепено от антисистемното Движение "Пет звезди", "Лигата", "Форца Италия", "Италиански братя" и Независимите.

Против бяха Демократите, както и Пиетро Грасо и Грегорио де Фалко от Смесената група. Самият Гаспари също гласува в подкрепа на своето предложение.

Членовете на Движение „Пет звезди” подкрепиха запазване на имунитета на Салвини

Членовете на Движение „Пет звезди” подкрепиха запазване на имунитета на Салвини

59% срещу 41 на сто гласуваха в защита на силовия министър

Сега предстои казусът да бъде разгледан в двореца "Мадама". Окончателното решение за или против гласуваното днес предложение на ще стане ясно на 24 март.

Припомняме, по-рано днес стана ясно, че членовете на Движение "Пет звезди" са гласували онлайн в защита на вътрешния министър.

Управляващата партия в Италия се обяви против отнемане на имунитета на министъра, който беше поискан от прокуратурата, за да се повдигнат обвинения в отвличане във връзка с мигрантската политика на Салвини.

През август 2018 г. той задържа повече от 150 мигранти на кораба "Дичоти" на италианската брегова охрана за няколко дни въпреки опасните условия.

Движение "Пет звезди" гласува в интернет дали да отнемат имунитета на Салвини

Движение "Пет звезди" гласува в интернет дали да отнемат имунитета на Салвини

Прокуратурата в Сицилия разследва вътрешния министър Салвини заради блокирането на 177 мигранти