Сенаторите от Демократическата партия Робърт Менендес и Джийн Шахийн поискаха от държавния секретар Майк Помпео да предостави всички записи и документи от срещата между Доналд Тръмп и Владимир Путин, която се проведе през юли в Хелзинки, предаде агенция "Асошиейтед прес".

В случай, че липсват такива документи, сенаторите искат това да бъде потвърдено.

Агенцията напомня, че над два часа двамата президенти разговаряха на четири очи, в присъствието само на преводачите.

Джон Маккейн: Срещата в Хелзинки беше "трагична грешка"

Джон Маккейн: Срещата в Хелзинки беше "трагична грешка"

Тръмп защити Путин от свободното слово

Досега Белият дом не е предоставил информация за разговорите, а директорът на разузнавателната служба на САЩ Дан Коутс заяви, че не знае какво се е случило в стаята, където са разговаряли Тръмп и Путин.

В писмо, изпратено от Менендес и Шахийн до Държавния департамент, се посочва, че ситуацията изисква спешно разглеждане от Конгреса.

"Руските чиновници са облагодетелствани при липсата на информация от страна на Белия дом, която им дава възможност да разпространят своята, може би невярна интерпретация за това какво е станало на срещата", аргументират се сенаторите.

Тръмп застана на страната на Путин в руската сага за хакнатите избори през 2016 г.
на живо

Тръмп застана на страната на Путин в руската сага за хакнатите избори през 2016 г.

Срещата между Путин и Тръмп продължи около 5 часа

Агенцията напомня също, че на съвместната си пресконференция с Путин, Тръмп показа благоразположеност към позицията на руския президент и отхвърли становището на американските спецслужби за руската намеса в изборите за президент на САЩ.

Изявленията на Тръмп породиха призиви от страна на демократите да бъде призован американският преводач, който е присъствал на срещата, за да даде показания пред Конгреса. Инициативата им обаче беше блокирана от републиканците.