Проруските сепаратисти в Източна Украйна обявиха, че са поели контрол над летището в Донецк след дни на интензивни боеве, съобщава АП.

Обаче Киев не потвърждава отстъплението на украинските правителствени сили.

През последните няколко дни двете страни едновременно претендираха, че контролират стратегическо важното летище.

Всички опити на украинската армия да си върне летището и да си отмъсти за загубата миналата година...се провалиха", каза на пресконференция в Москва лидерът на сепаратистите в Донецк Александър Захарченко.

Той обвини Украйна в използването на ракети и артилерия с такъв интензитет, който сепаратистите „никога не са виждали преди".

Позициите на сепаратистите бяха разтърсени от масиран огън през уикенда при битка за терминала и районите около летището. Спорадични експлозии могат да се чуят около летището от рано тази сутрин.

Украински официални лица не потвърдиха, че армията се е изтеглила. Съветник на президента на Украйна Петро Порошенко написа във „Фейсбук", че ранени войници са били евакуирани от летището тази нощ, но не поясни колко войници са останали в района.

Няма да изоставим нашите, никой не ги е забравил. Всичко ще бъде наше, но не точно сега. Ние се учим", добави той.

По-късно Киев съобщи, че трима украински войници са загинали.

Сепаратистите от Донецк и Луганск продължават да щурмуват летището в Донецк и обстрелват нашите позиции. Това не е просто стратегически обект. Това е плацдарм, от който терористите могат да започнат нова офанзива. Все още не сме предали летището, обяви Андрей Лисенко и добави, че трима войници са убити, а 66 са ранени през последните 24 часа.