Трима украински войници са били убити от проруски сепаратисти. Това съобщиха от украинската армия, като това е най-голямата бройка загинали войници в Източна Украйна от близо два месеца насам, съобщава „Франс прес”.

Украинският военен говорител Андрий Лисенко заяви, че войниците са загинали при минометен огън срещу контролираното от Киев село Майорск, което се намира на около 35 км северно от контролирания от сепаратистите град Донецк.

Той уточни, че петима правителствени войници са били ранени за последните 24 часа при отделни инциденти по протежение на 500-километровата фронтова линия, разделяща проруските индустриални области Луганск и Донецк от останалата част на Украйна.

Тези и други видове тежки оръжия са забранени по силата на мирните споразумения от Минск, целящи прекратяване на двугодишния конфликт.  

Около 9 200 души загинаха и повече от 21 хил. бяха ранени, откакто регионите, населени предимно с рускоговорящи, въстанаха срещу новото прозападно правителство в Киев през април 2014 г.  

Серия от споразумения за прекратяване на огъня спомогнаха за ограничаване на насилието, въпреки че спорадичните сблъсъци продължават.

Киев и Западът обвиняват Русия, че подкрепя сепаратистите и изпраща редовни войски през границата, твърдения, които Москва отрича.