Подкрепяните от Русия сепаратисти в Донбас са блокирали достъпа до търсачката Google, съобщи лидерът на непризнатата Донецка народна република Денис Пушилин , който заяви, че решението е взето заради системна "дезинформация" от страна на популярната търсачка, предава Ройтерс.

Лидерът на другата непризната "република" в Луганск Леонид Пасечник е приел същото решение.

В съобщение, публикувано в неговия канал в "Телеграм", Пушилин, обвини Google в насърчаване на "насилие срещу всички руснаци" и каза, че "ръководителите от правителството на САЩ" са виновни за това.

"Ако Google престане да следва престъпната си политика и се върне към основното русло на закона, морала и здравия разум, няма да има пречки за работата му", каза той.

Пушилин не представи доказателства в подкрепа на твърденията си.

От началото на руската агресия в Украйна на 24 февруари Русия и подкрепяните от нея сепаратисти в Източна Украйна обвиниха западните интернет компании в разпространение на антируска пропаганда и заемане на едностранчива позиция по отношение на конфликта.

Русия забрани Facebook и Instagram през март, след като съд призна собственика на Facebook Мета за виновен в "екстремистка дейност". Москва вече беше ограничила достъпа до Facebook, тъй като социалната мрежа ограничи достъпа на руски медии до платформата.

Непризнатите Донецка и Луганска народни републики последваха примера им, като блокираха Facebook и Instagram, присъединявайки се към политиката на Русия по отношение на базираните в САЩ социални мрежи.

Facebook забранява рекламата на руски медии в целия свят

Facebook забранява рекламата на руски медии в целия свят

Русия ограничи достъпа до Facebook и обвини компанията в нарушаване на права и свободи