Руски съд забрани Facebook и Instagram в страната, след като определи Meta за "екстремистка" организация, съобщава "Ройтерс", позовавайки се на ТАСС.

Русия вече забрани Facebook, докато Instagram беше блокиран, след като Меtа каза, че ще позволи на потребителите на социалните медии в Украйна да публикуват съобщения, призоваващи за насилие срещу руския президент Владимир Путин и войските, изпратени от Москва в Украйна на 24 февруари.

По-рано днес Федералната служба за сигурност на Русия настоява съдът да забрани "незабавно" американския технологичен гигант Meta, обвинявайки го, че е работил срещу интересите на Москва по време на нейната "специална военна операция" в Украйна, съобщава "Франс прес".

Съдът разгледа искането на прокуратурата да обяви Meta - компанията майка на Facebook, Instagram и WhatsApp, за "екстремистка" организация и да я забрани.

Ходът е част от мащабните усилия на Русия да наложи строг контрол върху достъпа на гражданите си до информация за конфликта в Украйна.

Дейността на организацията Meta е насочена срещу Русия и нейните въоръжени сили, заяви представителят на ФСБ Игор Ковалевски пред Тверския районен съд в Москва. Искаме (съдът) да забрани дейността на Meta и да я задължи да изпълни това решение незабавно, посочи той.

Руската прокуратура поиска обявяването на Meta за екстремистка организация

Руската прокуратура поиска обявяването на Meta за екстремистка организация

И Instagram спира в Русия

След като на 24 февруари президентът Владимир Путин изпрати войски в Украйна, властите в Русия блокираха достъпа до Facebook и Instagram, а също и до Twitter.

На 10 март Meta обяви, че платформите ще разрешават изявления като "смърт на руските нашественици", но не и достоверни заплахи срещу цивилни граждани.

По-късно обаче президентът по глобалните въпроси на Meta Ник Клег уточни, че по-свободните правила ще се прилагат само за хора, които публикуват от територията на Украйна.

В съда представител на Meta заяви, че "след обществения дебат" компанията вече е променила политиката си и смята, че "русофобията и призивите за насилие срещу руски граждани са неприемливи".

Путин блокира достъпа до Facebook и Twitter в Русия

Путин блокира достъпа до Facebook и Twitter в Русия

Блокират се всички, които не са в синхрон с политиката на Кремъл…

Следственият комитет за разследване на тежки престъпления на Русия съобщи, че започва проверка "поради незаконни призиви за убийство на руски граждани от страна на служители на американската компания Meta".

Прокуратурата настоя интернет гигантът да бъде обявен за "екстремистки".

Meta има милиарди потребители в световен мащаб в своите приложения. Facebook и Instagram са широко използвани в Русия, като последното приложение е най-популярната социална медийна платформа сред младите руснаци.

За редица малки руски предприятия Instagram беше ключова платформа за реклама, обработка на продажби и комуникация с клиенти.

Twitter и Facebook са недостъпни в Русия от началото на март, а Instagram беше блокиран в страната преди седмица.