Руски инструктори в окупираната част на украинската Луганска област обучват деца във военни лагери, предаде агенция "Униан".

Съобщава се, че в сепаратистките територии тече активна кампания за набиране на подрастващи за "юношески военизирани формирования", където да получат "морално-психологическа подготовка" за участие във военни действия.
Това става по методики, активно прилагани в Русия, където съществува официална мрежа от "кадетски училища", даващи военна подготовка от детска възраст.

Снимка 366799

Източник: http://miaistok.su

"Руските окупатори готвят бъдещо "пушечно месо" в детските лагери на Луганска област", съобщи във Фейсбук депутатът от Върховната рада Дмитрий Тимчук, координатор на групата "Информационна съпротива".

Той допълва, че на базата на детския лагер "Мечта" между 29 юни и 8 юли се провежда "патриотичен полеви сбор", в който участват около 700 души. Участниците изучават използване на огнестрелно оръжие, ръкопашен бой, ориентиране в местност.

В Русия в "кадетските училища" се приемат деца още в първи клас, но най-масов е приемът след трети клас. Мрежата им се разрасна след руската инвазия в Украйна през 2014 г.

През миналата година избухна международен скандал, след като депутатката от руската Дума Анна Кувичко записа клип, в който деца от военно училище пеят, че са готови да умрат в бой, ако президентът Путин поиска това. След бурната реакция на недоволство депутатката свали клипа от сайта си, но той все още се разпространява в мрежата.