В сепаратистките Донецка и Луганска област в Източна Украйна днес са организирани избори за ръководители, независимо от това, че Украйна, Европейския съюз и други страни предупредиха, че вотът ще бъде нарушение на споразумението от Минск от 2015 година. Според Кремъл обаче това не е така.

Украйна ги определи и като "фарс, целящ да даде измамна легитимност на одобрените от Москва лидери на двата региона". Киев няма да признае изборите и резултатите им.

Само в навечерието на изборите жертвите на конфликта в Източна Украйна се увеличиха с още четирима украински войници. Двама са загинали при експлозия в района на Донецк, а други двама са били убити при минометен обстрел край Луганск, по данни на украинското военно министерство.

Украински военен представител обвини сепаратистите не само за поредното погазване на примирието, но и за нарушаването на още една от Минските договорености - тази, забраняваща разполагането на тежко въоръжение по линията на съприкосновение.

ЕС и САЩ призоваха Русия да не допусне днешните избори в така наречените "народни републики" в Донецк и Луганск, с аргумента, че така ще бъде саботиран мирният процес в Украйна, припомня "Ройтерс".

Гласуването в избирателните участъци в Донецката и Луганската народна република ще се състои от 8 часа сутринта до 20 часа вечерта. Руските агенции съобщават, че всички избирателни секции са отворили навреме и в спокоен режим на гласуване.

За ръководител на Луганската народна република има четирима кандидати, сред които и изпълняващия тази длъжност Леонид Пасечник. За т.нар парламент участват две движения - "Мир за Луганск" с лидер Пасечник и "Лугански икономически съюз". Избират се 50 депутати.

За ръководител на т.нар. Донецка народна република се кандидатира Денис Пушилин, който пое управлението на сепаратистката област след смъртта на предишния - Александър Захарченко. Той загина при експлозия през август месец тази година. Пушилин се съревновава с още четирима кандидати за поста.

За съставянето на парламент се борят две партии - "Донецка република" с лидер Пушилин, която има и мнозинство в Народния съвет до момента, и "Свободен Донбас". Парламентът се състои от 100 депутати.

Припомняме, по време на размириците през зимата на 2014 г., когато демонстранти свалиха от власт проруския президент Виктор Янукович, бунтовници сепаратисти превзеха територии в Източна Украйна. Те бяха подкрепени от руски спецчасти, за които Москва първоначално отричаше. Русия анексира и Кримския полуостров месец по-късно, а властта в Донецките републики и до този момент не е призната официално от международната общност.

От 2014 година до днес конфликтът в Украйна е взел над 10 000 жертви, като споразумението от Минск само частично успя да потуши конфликта с установяването на зона за сигурност, периодично нарушавана.