Как е бил вербуван Сергей Скрипал? Колко са му плащали британците? И как е бил разобличен като двоен агент? Дойче веле публикува извадки от книгата "Досието Скрипал" на британския журналист Марк Ърбан, който дава отговори на тези въпроси.

Преди броени дни на пазара излезе книгата на журналиста от БиБиСи Марк Ърбан "Досието Скрипал". На корицата на немското издание в черен цвят е изобразена "дългата ръка на Москва", върху която грее малка червена петолъчка. За щастие самата книга е по-интересна и представлява много по-задълбочено четиво от карикатурата на корицата, която напомня за пропагандните битки от времето на Студената война.

Централна тема в "Досието Скрипал" не е отравянето на бившия полковник от ГРУ и агент на британското разузнаване Сергей Скрипал, нито пък самата отрова "Новичок" или заподозрените Боширов и Петров (макар в книгата да се разказва и за престъплението). В основата на книгата стои личността на Скрипал и неговият жизнен път. Авторът на книгата е получил по-голямата част от информацията от самия Скрипал. През 2017 година, няколко месеца преди отравянето му, Марк Ърбан е провел с него няколко дълги интервюта.

Кой е Сергей Скрипал?

Скрипал е роден в семейството на руски кадрови офицер. След като завършва военно инженерно училище той става сапьор-десантчик. Висок и спортен млад мъж, който многократно е скачал с парашут, а в армията се е боксирал на състезания. Служил е в знаменития 345-и гвардейски и парашутно-десантен полк, участвал е в подготовката за нахлуването в Афганистан, както и в други тайни операции. Пред Марк Ърбан е признал, че три пъти е бил в Китай - без виза, но пък затова с "Калашников". Скрипал е изтеглен на служба в Москва (в ГРУ) още преди съветските войски да нахлуят в Афганистан.

Пред журналиста от БиБиСи Скрипал е споделил, че не смята себе си за предател. Предатели били Горбачов и Елцин, защото били допринесли за краха на Съветския съюз. Марк Ърбан го нарича "неприкрит руски националист" и пише, че Скрипал обичал да гледа Първи канал на руската държавна телевизия, че бил възхитен от завземането на Крим, както и че одобрявал политиката на президента Путин в Украйна. "Украинците не могат без водач, затова се нуждаят от Русия", казал Скрипал пред Ърбан.

Как е бил вербуван от британците?

В няколко публикации се твърди, че британското разузнаване е вербувало Скрипал през 1995 година - когато той е бил резидент на ГРУ в Мадрид, но под прикритието на военен аташе в руското посолство. Тези информации обаче не отговарят съвсем на истината. В Испания Скрипал не е бил резидент, нито пък военен аташе. Официално той изпълнявал длъжността на първи секретар в посолството с ресор "Наука и техника". Там той е бил изпратен със специална задача и е бил на пряко подчинение на Москва. В книгата не се казва нищо за въпросната специална задача. Знае се обаче, че трудът му е бил ценен високо, тъй като след завръщането си в Москва бива назначен за шеф на кадровия отдел на ГРУ, а за него лично се бил застъпил първо заместник-началникът на ГРУ, а след това и самият началник на службата генерал Валентин Корабелников.

В книгата не се разкрива как точно е станало самото вербуване на Скрипал. Но от казаното от бившия таен агент може да се предположи, че в играта са били намесени пари. Скрипал вложил крупна сума в един хотел в Малага, чието строителство обаче не започнало и така загубил парите. Предстояло му връщане в Москва, където в средата на 1990-те изобщо не било възможно без допълнителни средства да запази жизнения си стандарт и комфорта, на който вече бил свикнал в Испания. По това време британското разузнаване вербувало нови сътрудници и Скрипал се съгласил незабавно. Вероятно поради това той бил наречен Forthwith, което означава точно това - "незабавно".

Колко е получавал от МИ-6?

Различни източници посочват различни суми - едни твърдят, че за всяка конспиративна среща той получавал по пет или шест хиляди долара, а други, че са му платили общо 100 000 или дори половин милион долара. Или както високопоставен служител на британското разузнаване споделил пред Ърбан: "Разбира се, че му плащахме добре, но не чак толкова добре...".

Според автора на книгата "Досието Скрипал", британците са се срещали с него общо 15-16 пъти (5-6 пъти в Испания, а в останалите случаи - в други държави). А за всяка една среща той получавал по около 3000 долара плюс премии, когато предавал особено ценни информации. Това означава, че за тези срещи той е получил може би около 70 000 долара. Тези пари Скрипал вкарвал в свои банкови сметки в Испания. По-късно в московското му жилище били открити разпечатки от банковите му сметки и те се превърнали в основната улика срещу него. Скрипал обаче така и не дал убедително обяснение за произхода на тези пари.

Каква информация е давал на британците?

Още на първата си среща със сътрудници на МИ-6, провела се в Мадрид, полковник Скрипал предал на агентите подробна органиграма - схема със структурата на ГРУ и имената на началниците на отдели, подразделения и други подробности. Това бил много ценен документ, позволяващ на британците да си направят важни изводи за това как работело ГРУ. Не винаги обаче Скрипал подавал важни информации. Така например повечето от агентите в Малта, които той назовал, не се оказали никакви агенти: офицерите от ГРУ, от които се очаквало да вербуват все повече хора, просто записвали като агенти свои местни познати, от които те научавали разни клюки и слухове.

След като през октомври 1996 се върнал в Москва, за да оглави кадровия отдел на ГРУ, Скрипал получил достъп до много по-ценна информация. Той обаче упорито отказвал да поддържа контакт с британското разузнаване в Москва, тъй като си давал сметка колко опасно може да е това. А като високопоставен служител на ГРУ вече не било лесно да пътува в чужбина. Затова той използвал нетрадиционни начини за предаване на секретна информация. Такъв е например случаят с едно пътуване на жена му и дъщеря му, които били на почивка в Испания. Скрипал дал на жена си книга, която тя трябвало да занесе като подарък на нейна приятелка, която била агентка на МИ-6. В нея Скрипал бил написал с невидимо мастило между редовете това, което искал да предаде на британците. Това мастило било сложно химическо съединение, което можело да бъде прочетено само в специална лаборатория. Скрипал криел мастилото в жилището си и по-късно то също било открито от следователите.

Как е бил разобличен?

Книгата на Марк Ърбан не дава категоричен отговор на въпроса как точно е станало разкриването на двойния агент. Скрипал е арестуван през декември 2004 година, когато вече е бил излязъл в пенсия. Особено съмнително било това, че вече като пенсионер той усилено разпитвал за информация колегите си, които още работели в ГРУ. Претърсването на жилището му потвърдило подозренията.

Скрипал е осъден на 13 години затвор, от които излежава само пет. Помилван е от руския президент - с още трима души, осъдени за шпионаж и разменени за руски агенти, задържани в САЩ (Анна Чапман е най-известното име сред тях). След това Скрипал заживял със семейството си в Солсбъри в малка къща. Тя била закупена на негово име от британското разузнаване на цена от 200 000 паунда. Скрипал решил да не се укрива. Покушението срещу него вероятно е било възможно именно поради това, че той е бил лесно откриваем.

Междувременно беше съобщено, че групата разследващи журналисти "Bellingcat" е установила самоличността и на втория предполагаем атентатор в случая "Скрипал". Александър Петров всъщност се оказал Александър Евгениевич Мишкин - руски таен агент и военен лекар, служител на ГРУ. В края на септември неговият съучастник също беше идентифициран като агент на ГРУ, чието истинско име е Анатолий Чепига.