Премиерът на Южна Корея Чун Хонг-уон повтори ангажиментите на Сеул за неразпространение на ядрени оръжия на Корейския полуостров и изтъкна, че е против идеята за разполагане на американски тактически ядрени оръжия в страната, предаде РИА Новости.

Правителството на Южна Корея остава ангажирано да поддържа принципите за неразпространение на ядрени оръжия на Корейския полуостров", каза министърът на парламентарна сесия, цитиран от „Йонхап".

„Докато не се търси независими ядрен суверенитет, аз смятам, че Южна Корея може да попречи на ядрените програми на Северна Корея чрез разширено възпиране с помоща на САЩ", изтъкна той.

Военният министър на Южна Корея Ким Куан-джин изтъкна, че Северна Корея „не изглежда, че може да създаде малко ядрено оръжие, което да бъде поставено на ракета", макар че е „готова да изстреля ракети със среден обсег от свои установки".

„Работим върху това как да се справим с ядрените програми на Северна Корея чрез създаване на две концепции. Едната е мерки за отговор в случай на изстреляни ядрени ракети и следващата е как да засечем, контролираме и ударим ядрените оръжия. Развиваме прехващачи с голям обсег на действие", изтъкна министърът.

Припомняме, по-рано Южна Корея отново предложи на северната си съседка да бъдат проведени официални преговори за възобновяване на работата в промишления комплекс Кесон.