На фона на продължаващата война в Украйна, Северна Корея загатва, че е заинтересована да изпрати строителни работници, които да помогнат за възстановяването на окупираните от Русия територии в източната част на страната, предава Associated Press.

Идеята е открито подкрепена от висши руски служители и дипломати, които са доволни от евтина и трудолюбива работна сила, която може да бъде поставена в "най-тежките условия", термин, използван от руския посланик в Северна Корея в скорошно интервю.

Посланикът на Северна Корея в Москва наскоро се срещна с пратеници на двете подкрепяни от Русия сепаратистки територии в района на Донбас - т. нар. Донецка и Луганска народни републики в Украйна и изрази оптимизъм относно сътрудничеството в "сферата на трудовата миграция", цитирайки облекчаването на пандемичния граничен контрол от страната му.

Преговорите дойдоха, след като през юли Северна Корея стана единствената нация освен Русия и Сирия, която призна независимостта на тези две "републики", като по този начин Пхенян подкрепи Русия по отношение на конфликта в Украйна.

Наемането на севернокорейски работници в Донбас очевидно би противоречало на санкциите на Съвета за сигурност на ООН, наложени на Пхенян заради неговите ядрени и ракетни програми и допълнително би усложнило ръководения от САЩ международен натиск за ядрено разоръжаване.

Много експерти се съмняват, че Северна Корея ще изпрати работници, докато войната продължава, като постоянният поток от западни оръжия помага на Украйна да се съпротивлява успешно срещу превъзхождащата я по численост руска армия.

Но те казват, че е много вероятно Северна Корея да изпрати работна ръка в Донбас, когато боевете отслабнат, за да стимулира собствената си икономика, разбита от години на санкции, затваряне на границите заради пандемията и десетилетия на традиционно изолирано съществуване.

Износът на работна ръка също би допринесъл за по-дългосрочната стратегия на Северна Корея за укрепване на сътрудничеството с Русия и Китай, също идеологически съюзник, в нововъзникващо партньорство, насочено към намаляване на влиянието на САЩ в Азия.

Руският вицепремиер Марат Хуснулин каза, че севернокорейските строителни компании вече са предложили да помогнат за възстановяването на пострадалите от войната райони в Донбас и че севернокорейските работници ще бъдат добре дошли.

Това е ясно разминаване с позицията на Русия през декември 2017 г., когато тя подкрепи новите санкции на Съвета за сигурност на ООН, наложени на Северна Корея заради тестване на междуконтинентална балистична ракета, изискващи от държавите-членки да експулсират всички севернокорейски работници от своите територии в рамките на 24 месеца.

Сега Русия изглежда има намерение да подкопае тези санкции, тъй като е изправена пред водена от САЩ кампания за натиск, насочена към изолиране на икономиката й заради агресията й в Украйна, каза Лим Су-хо, старши анализатор в Института за стратегия за национална сигурност, мозъчен тръст, ръководен от Шпионска агенция на Южна Корея.

"За Русия идеята за наемане на севернокорейски работници за следвоенното възстановяване има истинска полза", каза Лим. "Голям брой севернокорейски строителни работници дойдоха в Русия през предишните години и търсенето на тяхната работна ръка беше силно, защото бяха евтини и известни с качествената си работа."

Преди санкциите от 2017 г. износът на работна ръка беше рядък законен източник на чуждестранна валута за Северна Корея, носейки стотици милиони долари годишно на правителството.

Държавният департамент на САЩ по-рано изчисли, че около 100 000 севернокорейци работят в чужбина на уредени от правителството работни места, предимно в Русия и Китай, но също и в Африка, Близкия изток, Европа и Южна Азия.

Граждански експерти твърдят, че работниците са печелели от 200 до 500 милиона долара годишно за правителството на Северна Корея, като същевременно са прибирали в джоба си само малка част от заплатите си, често работейки повече от 12 часа на ден под постоянно наблюдение от страна на агентите по сигурността на страната.

Докато Русия изпрати у дома някои севернокорейски работници преди крайния срок на ООН през декември 2019 г., в страната са останали неопределен брой, които продължават да работят или са без работа, след като Северна Корея затвори границите си, за да се предпази от COVID-19.

Пхенян може лесно да мобилизира евентуално няколко стотици или дори хиляди работници в Донбас, ако реши да използва работниците, останали в Русия, каза Канг Донг-уан, експерт по Северна Корея в южнокорейския университет Донг-А. Все още обаче не е ясно колко доходоносен би бил Донбас за Северна Корея.

Северна Корея вероятно няма интерес да получава плащания в рубли поради притеснения относно покупателната способност на валутата, която достигна дъното си в първите дни на войната, преди Москва да предприеме стъпки за изкуствено възстановяване на нейната стойност.

Северна Корея може да е готова да бъде компенсирана с храна, гориво и машини, размяна, която вероятно също би нарушила санкциите на Съвета за сигурност, каза Лим.

Хонг Мин, старши анализатор в Института за национално обединение на Южна Корея, каза, че Северна Корея може да има по-важни неща предвид от краткосрочните печалби от износа на работна сила.

"Стратегическата конкуренция на Съединените щати с Китай и конфронтацията с Русия дадоха на Северна Корея място за глътка въздух, докато тя се присъедини към Москва и Пекин в единен фронт за противодействие на влиянието на САЩ и насърчаване на многополюсна международна система", каза Хонг.

Северна Корея вече използва войната в Украйна, за да засили развитието на оръжията си, използвайки разногласията в Съвета за сигурност, където Русия и Китай наложиха вето на несените от САЩ резолюции за затягане на санкциите срещу Пхенян заради възобновените й тестове на междуконтинентални балистични ракети тази година.

Северна Корея и Русия имат съгласие по ключови политики. Пхенян многократно е обвинявал Съединените щати за украинската криза, заявявайки, че "хегемонистичната политика" на Запада оправдава военните действия на Русия в Украйна, за да се защити.

Междувременно Русия многократно осъди възобновяването на широкомащабни военни учения между САЩ и Южна Корея тази година, обвинявайки ги, че провокират Северна Корея и изострят напрежението.

Александър Мацегора, руският посланик в Северна Корея, изрази съмнително твърдение, че епидемията от COVID-19 е причинена от южнокорейски активисти, които прехвърлят антисевернокорейски листовки и други материали през границата с балони.

Нам Сун-ук, професор в катедрата по обединение и дипломация на Корейския университет в Южна Корея, е един от малкото експерти, които очакват износът на работна ръка да започне скоро.

Отчаяна да се справи с икономическите си проблеми, Северна Корея може да изпрати малки групи работници в Донбас на "разузнавателни мисии" през следващите няколко месеца и постепенно да увеличи броя им в зависимост от това как върви войната, каза той.

"Интересите се напасват между Пхенян и Москва", каза Нам. "100 или 200 работници може в крайна сметка да станат 10 000."

Северна Корея предлага на Русия 100 000 доброволци срещу Украйна

Северна Корея предлага на Русия 100 000 доброволци срещу Украйна

Руски военен експерт: Москва не трябва да се стеснява да приеме ръката, протегната от Ким Чен-ун