Северна Корея изстреля няколко балистични ракети към морето край източното си крайбрежие в понеделник, съобщи армията на Южна Корея, цитирана от "Ройтерс".

В предупреждението на японското правителство и неговата брегова охрана се казва, че Северна Корея е изстреляла нещо, което изглежда е балистична ракета. Снарядът е паднал извън изключителната икономическа зона на Япония, каза телевизионният оператор NHK.

Обединеният комитет на началник-щабовете на Южна Корея заяви, че Северът е изстрелял няколко балистични ракети с малък обсег близо до столицата си Пхенян, без да предоставя повече подробности.

Докладите за изстрелването идват, след като Южна Корея съобщи, че нейният висш военен офицер, адмирал Ким Мюнг-су, е бил домакин на командващия Космическото командване на САЩ генерал Стивън Уайтинг в понеделник, за да обсъдят разработването на разузнавателни сателити на Севера и нарастващото военно сътрудничество между Пхенян и Москва.

Северна Корея се противопостави на забраната на Съвета за сигурност на ООН за разработване на балистични ракети, отхвърляйки резолюциите на Съвета като нарушаващи суверенното й право да се защитава.

Делегация на Пхенян е на визита в Москва

Делегация на Пхенян е на визита в Москва

Очаква се договор за доставяне на храна от Русия