Северна Корея разкритикува САЩ в четвъртък за търсенето на алтернативи на групата от експерти на ООН, наблюдаващи санкциите на КНДР, предава NK News.

Панелът трябва да се разпусне в края на този месец, освен ако Съветът за сигурност на ООН не успее да постигне споразумение за удължаване на мандата му, след като Русия наложи вето на подновяването през март.

"САЩ се заемат с попълването на пукнатината от ослабените санкции и механизми за натиск, тъй като незаконното им съществуване, ангажирано в надзора върху прилагането на резолюциите за санкции срещу КНДР през последното десетилетие, е поставено под въпрос в ООН," написа заместник-министърът на КНДР по въпросите на САЩ Ким Ун Чол в изявление, публикувано чрез Корейската централна новинна агенция (KCNA).

За последен път държавните медии на КНДР споменаха своя заместник-министър по въпросите на САЩ през 2019 г. на фона на сделки с администрацията на Тръмп. 

По време на посещение в Сеул миналата седмица, посланикът на Вашингтон в ООН Линда Томас-Грийнфийлд каза, че САЩ проучват различни алтернативи на групата от експерти както "във, така и извън ООН"

Тя също така изрази скептицизъм относно перспективите за сделка в последния момент за спасяване на Панела, въпреки че Русия каза по-рано този месец, че ще предложи резолюция за удължаване на мандата на Панела с нови условия

NK News по-рано съобщи, че Русия се стреми да намали честотата на докладите на групата от два пъти на веднъж годишно и да наложи клаузи за изтичане на санкциите на Северна Корея, предложения, които САЩ и техните съюзници отхвърлят.

В отговор на забележките на Северна Корея, служител в министерството на обединението на Южна Корея каза пред репортери в четвъртък, че реториката на КНДР "доказва валидността и необходимостта от санкции".

Китай приютява кораб, свързан с оръжейни трансфери на КНДР и Русия

Китай приютява кораб, свързан с оръжейни трансфери на КНДР и Русия

Присъствието на кораба в китайското пристанище подчертава предизвикателствата, пред които са изправени САЩ и техните съюзници