Северна Корея нарече председателя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси "най-лошият разрушител на международния мир и стабилност". Също така я обвини в подбуждане на антисевернокорейски настроения и вбесяване на Китай по време на азиатската й обиколка по-рано тази седмица, информира Асошиейтед прес.

Пелоси пътува до Южна Корея след посещение в Тайван, което накара Китай да започне военни учения, включително обучение за ракетни удари във води близо до самоуправляващия се остров. Китай гледа на Тайван като на част от собствената си територия, която да бъде анексирана със сила, ако е необходимо.

Докато беше в Южна Корея, Пелоси посети граничен район със Северна Корея и обсъди ядрената програма на Севера с председателя на Южнокорейското национално събрание Ким Джин Пио. Според Ким двамата са се съгласили да подкрепят стремежа на своите правителства за денуклеаризация и мир на Корейския полуостров въз основа на силно, разширено възпиране срещу Севера и дипломация.

Джо Йонг Сам, генерален директор на отдела по въпросите на печата и информацията на министерството на външните работи на Северна Корея, критикува Пелоси за посещението й на границата и обсъждането на антисевернокорейското възпиране.

"Пелоси, която беше подложена на залп от подобаваща критика от Китай за унищожаване на регионалния мир и стабилност с посещението си в Тайван, разпали атмосферата на конфронтация" със Северна Корея по време на престоя си в Южна Корея, каза Джо в изявление, разпространено от държавните медии .

Наричайки Пелоси "най-лошият разрушител на международния мир и стабилност", Джо твърди, че поведението на Пелоси в Южна Корея ясно показва враждебната политика на администрацията на Байдън спрямо Северна Корея.

"Би било фатална грешка за нея да мисли, че може да отиде без зло на Корейския полуостров", предупреди Джо. "САЩ ще трябва да платят скъпо за всички източници на проблеми, породени от нея, където и да отиде."

Посещението на Пелоси в Съвместната зона за сигурност на корейската граница в четвъртък я направи най-известната американка, посетила там, откакто тогавашният президент Доналд Тръмп посети през 2019 г. за среща със севернокорейския лидер Ким Чен Ун.

Разположен вътре в най-силно укрепената граница в света, районът се контролира съвместно от ръководеното от Америка командване на ООН и Северна Корея. Президенти на САЩ и други висши официални лица преди това са пътували до района, за да потвърдят ангажимента си за сигурност към Южна Корея във времена на враждебност със Северна Корея.

По време на посещението си Пелоси не направи никакви силни публични изявления срещу Северна Корея. Тя качи няколко снимки от JSA в Twitter и написа: "Предадохме благодарността на Конгреса и страната за патриотичната служба на нашите военнослужещи, които стоят като стражи на демокрацията на Корейския полуостров."

Напрежението на Корейския полуостров остава високо след бурните ракетни тестове на Северна Корея по-рано тази година. Представители на САЩ и Южна Корея заявиха, че Северна Корея е готова да извърши първия си тест с ядрено оръжие от пет години насам.

Северна Корея е категорична, че няма да търпи критики към ядрената си програма

Северна Корея е категорична, че няма да търпи критики към ядрената си програма

КНДР нарече Вашингтон крал на разпространението на ядрени оръжия