Официалната информационна агенция на Северна Корея разкритикува историческото посещение на американския президент Барак Обама в Хирошима.

Коментар, публикуван от държавната корейска централна новинарска агенция, определи посещението като "детински политически сметки", съобщава Asian correspondent.

В коментара също казва, че президентът на САЩ е "лунатик на ядрената война", настървен за модернизацията на американския ядрен арсенал.

Суровият коментар продължава да атакува Япония, заявявайки, че тя използва посещението на Обама, за да играе жертва и да покрие зверствата си по време на Втората Световна война.

Посещението на Обама в Хирошима ще бъде за учебниците по история. Той е първият американски президент, който посещава града, който някога е опустошен от атомна бомба, пусната от американската армия.

Той призова за свят без ядрени оръжия и очаква да използва визитата си, за да потвърди ангажимента на страната си да продължи „мира и сигурността на един свят без ядрени оръжия”, казва Белият дом.

Коментарът на Северна Корея идва, след като Омаба заяви, че ядрените амбиции на страната представляват сериозна средносрочна заплаха.