Ядреното разоръжаване на Северна Корея ще зависи от готовността на Вашингтон да подпише правно обвързващ мирен договор с комунистическия режим в Пхенян, съобщава СиЕнЕн, цитирайки официален представител, запознат с въпроса.

Това, което държавното ръководство на Северна Корея очаква, се определя като "дръзка стъпка", която би довела до постоянно мирно споразумение между двете досегашни антагонистични страни. Пхенян и Вашингтон подписаха споразумение за примирие през 1953 г., с което беше сложен край на военните действия в Корейската война, докато мирен договор ще трябва да получи одобрение с мнозинство от две трети от двете камари на Конгреса на САЩ.

САЩ: Северна Корея нарушава санкции на ООН

САЩ: Северна Корея нарушава санкции на ООН

Въпреки опитите за затопляне, отношенията остават сложни

Комунистическият режим в Пхенян също така очаква процеса по отмяна на санкции да започне, тъй като те смятат, че "толкова много" е било извършено от тяхна страна по отношение на прекратяването на ядрените опити и съгласявайки се да репатрират тленните останки на американските войници, които са загинали на Корейския полуостров, добавя източникът.

Американската администрация обаче многократно заяви, че санкциите биха могли да бъдат отменени едва след започването на проверим и необратим процес по ядрено разоръжаване.

Тръмп:  Китай може да провали ядреното разоръжаване на Северна Корея

Тръмп: Китай може да провали ядреното разоръжаване на Северна Корея

Но е убеден, че Пхенян ще спази договорките