Ким Чен Ир бе преизбран за генерален секретар на управляващата партия в Северна Корея, съобщиха световните агенции. Това се случва след откриването на конференцията на Корейската трудова партия.

Мащабният партиен форум се свиква за първи път за последните десетилетия. На него се очаква да бъде подготвено предаването на властта от Ким Чен Ир на най-малкия му син Ким Чен Ун. Припомняме,  в навечерието на конференцията той бе произведен в чин генерал.

Атмосферата в Пхенян, където се случва срещата, е почти празнична. Столицата е украсена с плакати и знамена, оповестяващи партийния форум, пише БиБиСи.

Първородният син Ким Чен Нам навлече неодобрението на баща си, след като през 2001 г. беше задържан с фалшив паспорт на границата с Япония на път за Дисниленд в Токио, припомня АП.

Информацията за евентуалния наследник на севернокорейския лидер в лицето на Ким Чен Ун е изключително малка, посочват световните агенции. Дори точната му възраст е неясна - третият син на Ким Чен Ир е на 26 или 27 години. Завършил е образованието си в Швейцария и владее английски и немски език.

Липсват дори и снимки на най-малкия син на севернокорейския лидер. В публичното пространство е разпространена една единствена негова фотография, която най-вероятно датира от периода му в Швейцария.

Въпросът за приемника в потайната комунистическа страна е толкова внимателно „охраняван", че никой извън семейството на Ким Чен Ир и неговите довереници няма ясна представа за ситуацията.

Поемането на лидерския пост в Северна Корея ще е доста трудна задача за някой с толкова малко опит, коментират анализатори.

Същевременно е повече от ясно, че Ким Чер Ир ще трябва да предаде властта. Здравословното състояние на 68-годишния лидер е обект на  международен интерес. Смята се, че той страда от сърдечно-съдови заболявания и диабет, а през 2008 г. вероятно е претърпял инсулт.

Именно здравословните проблеми на Ким Чер Ир забавиха важната партийна конференция, която трябваше да се проведе в началото на месеца. Висши представители на Северна Корея веднага отрекоха твърденията, че срещата е закъсняла поради тези причини и обясниха, че това се е случило заради наводненията в страната.