Северна Корея, която е все по-изолирана заради многократните си изпитания на оръжия в нарушение на резолюциите на ООН, днес възобнови обвинението си за заговор на американските и южнокорейските специални служби за покушение срещу вожда Ким Чен-ун, съобщава "Ройтерс".

По време на пресконференция в посолството в Пекин, посланикът на Северна Корея в Китай обяви, че Централното разузнавателно управление (ЦРУ) на САЩ и Южнокорейската национална разузнавателна служба "тайно и щателно" са заговорничили да използват "радиоактивни или нано-отровни вещества", за да убият Ким.

Северна Корея обвини ЦРУ, че се опитва да убие вожда Ким

Северна Корея обвини ЦРУ, че се опитва да убие вожда Ким

Обвинява и Южна Корея

"Ние смятаме, че това крайно престъпление беше организирано от враждебни сили, за да навредят на вътрешните работи на Северна Корея", подчерта посланикът.

По-рано този месец Пхенян обвини двете специални служби в неуспешен заговор за покушение срещу Ким с биохимична бомба на военния парад в Пхенян.

През миналата седмица изолираната комунистическа държава настоя Южна Корея да предаде шефа на разузнаването си.

Южна Корея заяви, че не знае какво има предвид Северна Корея, докато ЦРУ и Белият дом отказаха да коментират изявлението от 6 май на Министерството на държавната сигурност на Северна Корея.