Северна Корея е приключила с техническата поддръжка, необходима за възобновяване на военна гореща линия с Южна Корея на западното крайбрежие.

Това обяви представител на южнокорейското правителство пред журналисти, като нормалната комуникация чрез горещата телефонна линия се очаква да бъде възобновена утре, съобщава "Ройтерс".

Делегацията на Северна Корея, която проведе преговори с южнокорейски представители в село Панминчжон в Демилитаризираната зона, е информирала южнокорейските си колега за горещата телефонна линия, добави заместник-министърът на обединението на Южна Корея.

Северна Корея изпраща спортисти на Зимните олимпийски игри в Южна Корея

Северна Корея изпраща спортисти на Зимните олимпийски игри в Южна Корея

Пхенян и Сеул са провели сериозен и искрен диалог

По-рано днес Северна Корея обяви, че ще изпрати спортисти и високопоставени държавни служители на Зимните олимпийски игри, които започват след месец в Южна Корея (между 9 и 26 февруари в Пьончан). 

По време на разговорите Сеул е предложил да съживи военните преговори със Северна Корея. Сеул също така е предложил обединителна среща през следващия месец за семейства, разделени след войната в началото на 1950-те години.

Междувременно Южна Корея обяви, че ще обмисли временно вдигане на санкциите срещу Северна Корея, ако е необходимо да се улесни посещението на севернокорейците за олимпиадата.

Южна Корея едностранно забрани на няколко официални лица от Северна Корея да влизат в страната в отговор на ядрените и ракетните изпитания на Пхенян.