Северна Корея показа нова междуконтинентална балистична ракета, която анализатори определиха като най-голямата по рода си в света, докато ядрено въоръжената държава се противопостави на заплахата от коронавируса с хиляди войници без маски, участващи в днешния военен парад по повод 75 години от създаването на управляващата Работническа партия, съобщава "Франс прес".

Междуконтиненталната балистична ракета, превозвана на пускова установка с не по-малко от 11 оси, премина през площад "Ким Ир Сен", докато комунистическият водач на страната Ким Чен-ун гледаше от трибуна, показват кадри от държавната телевизия.

Това беше "най-голямата подобна ракета", написа в "Туитър" Анкит Панда от Федерацията на американските учени.

Северна Корея проведе голям военен парад за 75-годишнината на Работническата партия

Северна Корея проведе голям военен парад за 75-годишнината на Работническата партия

Имаше и спекулации, че Пхенян може да е показал нова междуконтинентална ракета

Ядрените преговори между Пхенян и Вашингтон са в задънена улица след разпадането на срещата между Ким и президента на САЩ Доналд Тръмп в Ханой в началото на миналата година, като се смята, че Северна Корея е продължила да развива ядрения си арсенал си през целия дипломатически процес.

Изолираната комунистическа държава вече изстреля ракети, които могат да достигнат всяка точка от континенталната част на САЩ през 2017 г., но анализатори предполагат, че новото оръжие може да има множество възможности за повторно влизане в атмосферата, което му помага да избегне американските отбранителни системи.

Ракетата може да бъде тествана за първи път около времето на встъпването в длъжност на следващия президент на САЩ като сигнал или към Доналд Тръмп, или към Джо Байдън.

Междуконтиненталната балистична ракета беше предшествана на парада от Pukguksong-4a, нова ракета, изстрелвана от подводница, която би добавила друго измерение към арсенала на Пхенян, който според него трябва да възпира американска инвазия.

Ким, облечен в сив костюм, каза на тълпата, че Пхенян "ще продължи да укрепва нашите военни за самозащита и възпиране".

"Ако нямате силата, ще трябва да изтривате сълзите и кръвта, които текат, с двата си стиснати юмрука", добави многозначително той.

Жените от тълпата бършеха сълзите от очите си, докато той говореше, показаха кадрите.

Ким Чен-ун убеждава: Нито един човек в Северна Корея не е заразен с коронавируса

Ким Чен-ун убеждава: Нито един човек в Северна Корея не е заразен с коронавируса

Пожела добро здраве на всички хора по света

Дългоочакваният военен парад беше част от честването на 75-годишнината на управляващата в Северна Корея Работническа партия, а според военачалниците в Сеул се е провел рано днес, няколко часа преди излъчването му по телевизията.

Южнокорейските и американските разузнавателни агенции "следяха отблизо събитието", добавиха те.

В края на декември Ким заплаши да демонстрира "ново стратегическо оръжие", но анализатори твърдят, че Пхенян все пак ще бъде внимателен, за да не застраши шансовете си с Вашингтон преди президентските избори следващия месец.

По време на парада подразделение след подразделение войници от различни специалности дефилираха през площада, като Ким понякога се усмихваше и шегуваше с генералите си.

Ескадрили бойни самолети летяха над площада, преди поредица бронирани машини и ракети да минат по улиците, като никой от участниците или публиката на трибуните не беше с маска.

За разлика от много предишни случаи, на международни медии не беше разрешено да наблюдават парада.

А малцината чужденци, останали в Пхенян, не са добре дошли на честванията според руското посолство, което публикува съобщение от властите на страницата във "Фейсбук", призоваващо дипломати и други международни представители да не "се приближават и не правят снимки".