Северна Корея обяви, че може да спре ядрените си тестове в замяна на подписване на мирен договор със САЩ и прекратяване на годишните военни учения между САЩ и Южна Корея.

Съобщението от Северна Корея е разпространено от държавните медии късно снощи. То е повторение на миналите предложения, които бяха отказани от САЩ, които искат Пхенян да се ангажира с пълно изоставяне на ядрените оръжия.

Говорител на външното министерство на Северна Корея обяви, цитиран от Агенция „Франс прес”, че тестът на предполагаемата водородна бомба на 6 януари е оправдан ход, за да се гарантира оцеляването на страната при външни заплахи.

„В отговор на непрекъснатата намеса на САЩ в нашия суверенитет и заплашителни провокации, ние ще продължим да се сдобиваме с всичко възможно за ядрена атака и способности за ответен ядрен удар, но няма необмислено да използваме нашите ядрени оръжия”, заявява говорителят.

Той също нарича странна провокация решението на Южна Корея да рестартира пропагандните съобщения срещу Пхенян по границата.