Северна Корея разкритикува посещението на американския държавен секретар Антъни Блинкън в Пекин като "просене" за облекчаване на напрежението, съобщава "Ройтерс".

Пхенян определи като провал политиката на САЩ за оказване на натиск върху Китай.

На една от най-значимите срещи между САЩ и Китай, откакто американският президент Джо Байдън встъпи в длъжност, Блинкън и китайският президент Си Дзинпин се споразумяха да стабилизират силното си съперничество, така че то да не прерасне в конфликт.

Блинкън заяви след срещата в понеделник, че е призовал Китай да насърчи Северна Корея да спре ракетните тестове, тъй като Пекин има "изключителна позиция" да притисне Пхенян да започне диалог.

Защо Китай и САЩ не се договориха да възстановят военните контакти?

Защо Китай и САЩ не се договориха да възстановят военните контакти?

САЩ и Китай провеждат преговори на най-високо ниво, но съперничеството им остава необуздано

В коментар, разпространен от севернокорейската новинарска агенция KCNA, анализаторът по международни въпроси Джон Йон-хак, отбелязва, че рядкото посещение е имало за цел да измоли за отслабване на напрежението, тъй като "опитът за натиск и ограничаване на Китай може да се превърне в бумеранг и да нанесе фатален удар на икономиката на САЩ".

"Накратко, скорошното посещение на държавния секретар на САЩ не може да се разглежда по друг начин, освен като позорно просене от страна на провокатора, който признава провала на политиката за оказване на натиск върху Китай", се посочва в коментара.

Допълва се, че Съединените щати са отговорни за ескалацията на напрежението в региона с "антикитайските си комплекси", като групата QUAD с Япония, Индия и Австралия и пакта AUKUS с Великобритания и Австралия.

"Върхът на двойната игра и наглостта, присъщи на САЩ, е първо да провокират, а след това да говорят за т.нар. "отговорен контрол върху разномислието", заявява анализаторът.

Блинкън и Дзинпин взаимно се увериха в уважение на държавно ниво

Блинкън и Дзинпин взаимно се увериха в уважение на държавно ниво

Срещата им беше обявена само час преди да започне