Северна Корея осъди Южна Корея, Япония и Китай за ангажимента им за ядрено разоръжаване на Корейския полуостров, съобщава "Ройтерс".

Пхенян нарече съвместната им декларация, публикувана по време на срещата на върха в Сеул, "тежка политическа провокация и нарушение на суверенитета".

"Обсъждането на ядреното разоръжаване на Корейския полуостров днес представлява сериозна политическа провокация и нарушение на суверенитета, което напълно отрича неприкосновения суверенитет и конституцията на КНДР, отразяваща единодушната воля на целия корейски народ", заяви говорителят на външното министерство на Северна Корея.

Китай, Япония и Южна Корея поставят ново начало в отношенията си

Китай, Япония и Южна Корея поставят ново начало в отношенията си

Трите страни излязоха със съвместна декларация

Китай, Япония и Южна Корея се опитаха да си сътрудничат по въпросите, свързани със сигурността, на първата си тристранна среща на върха от 2019 г. насам в Сеул. Те повториха позициите си за "регионален мир и стабилност, ядрено разоръжаване на Корейския полуостров".

Китайският премиер Ли Цян не разкритикува Северна Корея, а по-скоро призова всички страни да намалят напрежението. Президентът на Южна Корея Юн Сук-йол и японският премиер Фумио Кишида пък настояха Пхенян да се откаже от плановете си за изстрелване на втори шпионски сателит в орбита.

По-рано Северна Корея обяви, че възнамерява на 4 юни да изстреля ракета, която да изведе сателит в орбита.

За КНДР натискът да се откаже от ядрените оръжия е обявяване на война

За КНДР натискът да се откаже от ядрените оръжия е обявяване на война

Предупреждение на Пхенян