Северна Корея ще увеличи военните си способности за възпиране, за да гарантира сигурността си срещу американски ядрен арсенал, насочен срещу нея. Това съобщиха севернокорейските държавни медии, цитирани от "Ройтерс".

Новината идва на фона на критиките срещу Съединените щати за скорошния им тест на междуконтинентална балистична ракета.

На 1 ноември военновъздушните сили на САЩ изстреляха ракета Minuteman III, способна да носи ядрено оръжие, от база в Калифорния. Ракетата обаче беше взривена, след като беше установена неизправност. Нва изпитанието присъстваха представители на отбраната на Южна Корея, като това бе първото им подобно посещение от 2016 г. насам.

Севернокорейски военен коментатор заяви, че въпреки неуспеха на теста, присъствието на южнокорейски "марионетни военни гангстери" показва, че ядрените оръжия на САЩ са насочени срещу Северна Корея.

САЩ и Южна Корея започнаха голямо съвместно въздушно учение

САЩ и Южна Корея започнаха голямо съвместно въздушно учение

Участват 130 бойни самолета

"КНДР, както винаги, ще продължи военните си действия за укрепване на възпирането и гарантиране на стратегическата сигурност на Корейския полуостров и региона", изтъкна неидентифицираният коментатор в репортаж, изнесен от държавната информационна агенция KCNA.

Освен това Вашингтон и Сеул бяха разкритикувани за различни военни стъпки, предприети наскоро, включително разполагането на американски ядрени стратегически бомбардировачи в Южна Корея.

"Ядрената заплаха от страна на САЩ и техните васални сили за КНДР се доближава до нова червена линия", отбеляза севернокорейският коментатор и призова за укрепване на "ядрените въоръжени сили за самоотбрана".

Министерството на обединението на Южна Корея, което се занимава с междукорейските въпроси, посочи, че коментарът повдига въпроса дали Северна Корея се готви да оправдае друга военна "провокация".

КНДР осъди като провокация самолетоносач на САЩ в Южна Корея

КНДР осъди като провокация самолетоносач на САЩ в Южна Корея

Започват 5-дневни военни учения

"Ясно е, че сегашното повишено напрежение на Корейския полуостров е резултат от безсмисленото ядрено развитие на Северна Корея и безразсъдните военни провокации", заяви на брифинг заместник-говорителят на министерството Ким Ин-ае.

Миналия месец Южна Корея проведе съвместно учение със САЩ и Япония близо до Корейския полуостров, което включваше американски стратегически бомбардировач B-52, както и изтребители на трите държави.

Освен това, също през октомври, САЩ и Южна Корея проведоха въздушни учения с участието на 130 бойни самолета от двете страни, които представляваха симулация на 24-часови военни операции.

Южна Корея и Съединените щати твърдят, че техните учения са насочени към поддържане на бойна готовност за евентуален отговор на Северна Корея.

На свой ред КНДР заклеймява ученията като подготовка на САЩ и техния южнокорейски съюзник да я нападнат.

КНДР се възмути, че САЩ я определя за постоянна заплаха

КНДР се възмути, че САЩ я определя за постоянна заплаха

Южна Корея разкритикува добавянето на развитието на ядрените сили в конституцията на Северна Корея