Северна Корея сравни американския президент Доналд Тръмп с Адолф Хитлер в поредна словесна атака срещу САЩ на фона на повишеното напрежение заради военните амбиции на Пхенян и преди посещението във Вашингтон на новия президент на Южна Корея, съобщава "Франс прес".

Поредните остри реплики бяха отправени седмица след като Пхенян нарече Тръмп "побъркан", докато напрежението нарасна след смъртта на американския студент Ото Уормбиър, който беше задържан в продължение на 18 месеца в Северна Корея и след това изпратен вкъщи в кома.

Редакционна статия на официозната Корейска централна новинарска агенция (KCNA) изостри реториката, критикувайки остро основните политики на Тръмп, че били сродни с "нацизма в 21 век".

Тръмп обяви в речта при встъпването си в длъжност през януари, че "от този момент нататък, Америка ще бъде на първо място".

Севернокорейската агенция в тази връзка пише: "Принципът за първенството на Америка... се застъпва за световно господство чрез прибягване до военни средства, какъвто беше случаят с концепцията на Хитлер за завладяване на света."

Тръмп бил следвал "диктаторските политики на Хитлер" за разделянето на другите в две категории - "приятели и врагове", за да оправдае "потисничеството", се допълва в редакционната статия.

Северна Корея постоянно осъжда враговете си с цветисти термини в пропагандата си, но сравненията с подбудителя на Втората световна война и архитект на Холокоста са необичайни дори по нейните собствени стандарти.