Северна Корея за пореден път съобщава за нула случаи на COVID-19 след тестване на 711 души, според последния доклад на Световната здравна организация (СЗО).

Докладът, публикуван в петък, се появи няколко дни след като севернокорейските държавни медии заявиха, че лидерът Ким Чен Ун е провел разширено заседание на Политбюро в отговор на "тежък" инцидент, свързан с усилията за превенция на пандемията в страната. След срещата беше съобщено, че отговорни лица са били наказани. 

КНДР заяви пред СЗО, че е тествала 31 794 души за COVID-19, като всички тестове са отрицателни. 711 души, тествани от 18 до 24 юни, включват 134 души с грипоподобни заболявания или тежки остри респираторни инфекции, според доклада.

Държавните медии на КНДР не уточняват какъв е "тежкият" инцидент, който е предизвикал срещата на Политбюро от миналата седмица. Експертите казаха на NK News, че това може да е пропуск в усилията за карантина, нарушение на граничната сигурност или инцидент, свързан със строителни проекти в Пхенян, наред с други възможности. Възможно е и да се отнася до севернокорейските военни, които внасят ориз в нарушение на строгите антивирусни ограничения на страната.

Междувременно Пхенян не е изпълнил необходимите административни стъпки за получаване на ваксини чрез глобалния алианс за ваксини Gavi, който се ангажира да дари около 1,7 милиона ваксини AstraZeneca на Северна Корея. Преди това Гави забави доставката на ваксините за неопределено време поради липсата на "техническа готовност" на КНДР и недостига на ваксини в световен мащаб.

Южна Корея заяви, че е готова да дари ваксини на Севера, за да накара Пхенян да отвори отново своите граници и да се включи отново в преговорите за денуклеаризация. САЩ също се ангажираха да предоставят 500 милиона дози ваксини на страните с ниски и ниски и средни доходи, определени от ангажимента на COVAX Advance Market, списък, който включва Северна Корея.

КНДР затвори своите граници през януари 2020 г. Продължаващото стриктно блокиране на търговията и трансграничното движение изглежда създава значителни икономически проблеми, като държавните медии съобщават, че в момента страната е изправена пред "хранителна криза".

Пандемията COVID-19 вече е "неизбежна реалност" в КНДР

Пандемията COVID-19 вече е "неизбежна реалност" в КНДР

Официозът предупреждава гражданите за мерки

В събота държавните медии заявиха, че страната "засилва" антиепидемичната си кампания и "вдъхновява всички хора да поддържат напълно доброволното сътрудничество и единство в действие".