Официалното издание на комунистическата партия в Северна Корея пише, че ваксинацията срещу COVID-19 не е панацея и затова гражданите трябва да се готвят за дългосрочни усилени протиепидемични мерки.

Изданието призовава севернокорейските граждани за усилят борбата с вируса, тъй като пандемията от коронавируса се явява "неизбежна реалност".

"Ситуацията в много страни доказват, че ваксините са далеч от панацея... Някои от ваксините, които се считат за високоефективни, предизвикват сериозни странични ефекти, включително и смърт, и много страни прекратиха тяхното използване", пише официозът, цитиран от агенция Новости. Предупреждава се, че заразяване може да се случи дори и след ваксинация.

Очакваше се, че Северна Корея ще получи около 1.7 млн. доза ваксини на "Астра Зенека" в рамките на кампанията за ваксинация в световен мащаб на Световната здравна организация COVAX Facility. Програмата обаче обяви, че на този етап ще забава доставката.

КНДР получава ваксина срещу коронавируса

КНДР получава ваксина срещу коронавируса

Това е първото официално потвърждение, че КНДР иска международна помощ

Северна Корея до този момент се обявява за зона свободна от COVID-19. С аргумент опасността от разпространение на вируса обаче страната няма да участва със свои състезатели на Олимпиадата в Токио. Северна Корея затвори границите през януари 2020 г. - първата държава в света, която го направи - за да се предпази от коронавируса., а пред октомври 2020 г. лидерът на КНДР Ким Чен-ун отново заяви на военен парад, че нямат случаи на коронавирус. Това обаче се оспорва от експерти.

Въпреки това властите обявиха, че работят по собствена ваксина. Няма никаква информация за разработката.

Южнокорейските служби няколко пъти съобщиха, че хакери от КНДР са се опитали да се доберат до данни на южнокорейските фармацевтични компании, като дори са успели да похитят данни на компанията Pfizer и на тази база върви именно разработването на собствена ваксина.

 Кибератаките срещу производителите на ваксини не секват – следите водят към Русия и Северна Корея

Кибератаките срещу производителите на ваксини не секват – следите водят към Русия и Северна Корея

Екипът на AstraZeneca е поредният...

Само преди месец лидерът Ким Чен-ун предупреди, че страната е изправена пред "най-тежката" ситуация заради различни фактори, включително и пандемията от коронавирус, международните санкции и природните бедствия, като за първи път публично направи паралел със смъртоносния глад от 90-те години на миналия век, когато стотици хиляди хора умряха.

Ким Чен-ун предупреди за историческа икономическа криза в КНДР

Ким Чен-ун предупреди за историческа икономическа криза в КНДР

Ким Чен-ун призова за още един "изтощителен поход"