Тежък инцидент, свързан с усилията за превенция на COVID-19 в Северна Корея, е накарал лидера Ким Чен Ун и висшите служители да проведат разширена среща на Политбюро във вторник, според държавни медии. KCNA в сряда не дава повече подробности за това какво точно се е случило. Вероятно обаче е имало наказания и уволнения. 

Според съобщенията, Ким е заявил, че длъжностни лица на високо ниво са мързеливи при изпълнението на задълженията си, което е довело до тежък инцидент, който причинява криза за страната и хората.

КНДР все още не е потвърдила случаи на коронавирус

КНДР все още не е потвърдила случаи на коронавирус

Страната очаква около 2 млн. дози ваксина

Миналата седмица Северна Корея заяви пред Световната здравна организация, че все още няма случаи на COVID-19 в страната, но общо са тествани малко над 30 000 души.

Последният път, когато Северна Корея публично призна евентуално огнище на COVID-19, беше през юли 2020 г., когато беше открито, че заразен човек е преминал междукорейската граница. Град Кесон беше заключен за 20 дни, но огнище никога не беше потвърдено.

В началото на май, официалното издание на комунистическата партия в Северна Корея писа, че ваксинацията срещу COVID-19 не е панацея и затова гражданите трябва да се готвят за дългосрочни усилени протиепидемични мерки. Изданието призовава севернокорейските граждани за усилят борбата с вируса, тъй като пандемията от коронавируса се явява "неизбежна реалност".

Северна Корея затвори границите през януари 2020 г. - първата държава в света, която го направи - за да се предпази от коронавируса., а пред октомври 2020 г. лидерът на КНДР Ким Чен-ун отново заяви на военен парад, че нямат случаи на коронавирус. Това обаче се оспорва от експерти.

Въпреки това властите обявиха, че работят по собствена ваксина. Няма никаква информация за разработката.

Ким Чен-ун предупреди, че страната е изправена пред "най-тежката" ситуация заради различни фактори, включително и пандемията от коронавирус, международните санкции и природните бедствия, като за първи път публично направи паралел със смъртоносния глад от 90-те години на миналия век, когато стотици хиляди хора умряха.