Северна Корея очаква да получи 1,7 милиона дози ваксина срещу COVID-19, но се сблъсква с непрекъснато забавяне на фона на голям брой случаи в Индия. Очакваше се, че страната ще получи около ваксини на "Астра Зенека" в рамките на кампанията за ваксинация в световен мащаб на Световната здравна организация COVAX Facility. Програмата обаче обяви, че на този етап ще забави доставката. Сега се очаква Северна Корея да получи ваксините някъде между юли и декември тази година, заяви говорител от Gavi пред NK News. 

В същото време Пхенян все още твърди, че няма потвърдени случаи на COVID-19 след тестване на общо около 52 000 души, според нов доклад на Световната здравна организация (СЗО).

Припомняме, че в началото на май, официалното издание на комунистическата партия в Северна Корея писа, че ваксинацията срещу COVID-19 не е панацея и затова гражданите трябва да се готвят за дългосрочни усилени протиепидемични мерки. Изданието призовава севернокорейските граждани за усилят борбата с вируса, тъй като пандемията от коронавируса се явява "неизбежна реалност".

Пандемията COVID-19 вече е "неизбежна реалност" в КНДР

Пандемията COVID-19 вече е "неизбежна реалност" в КНДР

Официозът предупреждава гражданите за мерки

Северна Корея затвори границите през януари 2020 г. - първата държава в света, която го направи - за да се предпази от коронавируса., а пред октомври 2020 г. лидерът на КНДР Ким Чен-ун отново заяви на военен парад, че нямат случаи на коронавирус. Това обаче се оспорва от експерти.

Въпреки това властите обявиха, че работят по собствена ваксина. Няма никаква информация за разработката.

Южнокорейските служби няколко пъти съобщиха, че хакери от КНДР са се опитали да се доберат до данни на южнокорейските фармацевтични компании, като дори са успели да похитят данни на компанията Pfizer и на тази база върви именно разработването на собствена ваксина.

Само преди месец лидерът Ким Чен-ун предупреди, че страната е изправена пред "най-тежката" ситуация заради различни фактори, включително и пандемията от коронавирус, международните санкции и природните бедствия, като за първи път публично направи паралел със смъртоносния глад от 90-те години на миналия век, когато стотици хиляди хора умряха.

КНДР не получила руската COVID ваксина заради затворени граници

КНДР не получила руската COVID ваксина заради затворени граници

Официално страната няма потвърдени случаи, но се изолира от света