Севернокорейските власти забраниха влизането на работници и специалисти от Южна Корея в индустриалната зона Кесон, съобщи Би Би Си.

Според информация, разпространена от южнокорейските власти, Северна Корея е разрешила на работниците и специалистите да излизат от зоната, но е наложила забрана за влизане.

Имало е 861 южнокорейци и седем чужди работници в комплекса преди Северна Корея да обяви забраната.

Днес по план трябваше да отидат до комплекса 484 южнокорейци и 371 автомобила.

Междувременно военното министерство на Южна Корея обяви, че се подготвя да предприеме военни действия в случай, че е необходимо да се осигури безопасността на южнокорейците в комплекса при заплаха.

Също така военните са готови да унищожат 70% от военните подразделения на Северна Корея на фронтовата линия в рамките на 5 дни, ако комунистическата държава провокира Южна Корея.

Комплексът е важен, тъй като е единствената икономическа връзка между двете страни, след като Сеул спря много от съвместните дейности заради потопения от комунистите южнокорейски боен кораб в Жълто море през 2010 година.

През август 2000 година двете страни подписаха споразумение за създаването на комплекса. Церемонията по откриването му се проведе през юни 2003 година и първите продукти бяха създадени в края на 2004 година. Сеул е инвестирал 802 милиона долара в комплекса, като производството се оценява на 2.01 милиарда долара.

Индустриалният център е разположен на 10 километра от демилитаризираната зона и на около час път с кола до Сеул.

Напрежението между двете страни се засили след поредния ядрен опит на Пхенян и заявлението за връщане към състоянието на война със Сеул.

Най-близкият съюзник на Сеул - САЩ, заявиха своята готовност да защитят Южна Корея, както и собствената си територия  от евентуална ядрен атака от страна на Пхенян.