Криминалният съд в Скопие осъди 16 души, участвали в нападението в парламента през 2017 г., включително бивш вътрешен министър, който е осъден на 18 години затвор, съобщава "Балканинсайт".

Присъди получават 16 лица, участвали в нападението, а един човек е оправдан. Бившият вътрешен министър Митко Чавков получава 18 години затвор за "терористична заплаха срещу конституционния ред".

Той и повечето от останалите служители на полицията и службите за сигурност са обвинени, че не са реагирали, както би трябвало да направят, за да предотвратят насилственото щурмуване на сградата на парламента на фона на политическата криза в страната преди две години.

Задържаха бившия вътрешен министър на Македония

Задържаха бившия вътрешен министър на Македония

Заради опасност от бягство

Нападението бе в момент, когато бившата управляваща партия ВМРО-ДПМНЕ се опита да спре опозиционните социалдемократи да формират правителство.

Служителите на полицията Митко Пешов и Душко Лазаров са осъдени на 15 години затвор, а Оливер Поповски на 13 години. Горан Гьошевски, бивш шеф на сигурността на бившия председател на парламента Трайко Веляноски, получи 15 години затвор.

Оливър Радулов, бивш служител по сигурността на бившия шеф на тайната полиция Владимир Атанасовски е осъден на 10 години затвор. Служител на разузнаването Мунир Пепич получава 15 години затвор, а служителят по сигурността на парламента Абдулфета Алими е със седем години затвор.

От останалите участници в атаката, Джейн Сенто, Влатко Трайковски, Никола Митревски (известен още като Кольо) са с по 15 години, Вилиям Михайловски е с 14 години, Младен Додевски, Горанс Ангеловски и Игор Юг получават 12 години, а Александър Василевски (с псевдоним - нинджа) е с осем години.

Съдът оправдава единия от лидерите на протестиращите, които нападат парламента по всички обвинения - оперния певец Игор Дурловски.

Двама бивши македонски министри се биха в затвора

Двама бивши македонски министри се биха в затвора

Стигнало се е до конфликт с двама други затворници…

Докато някои от полицаите и служителите по сигурността настояват в съда, че са невинни, повечето от нападателите твърдят, че действията им са плод на емоции. Процесът е един от най-големите в най-новата история на страната и започна през август миналата година.

Първоначално 33-ма души, включително бивши висши полицейски служители и опозиционни депутати и поддръжници на ВМРО-ДПМНЕ, са обвинени в "терористична заплаха за националната сигурност" и участие в насилието в парламента през април 2017 г., при което пострадаха близо 100 души. През декември парламентът прие оспорван закон за амнистия, който освободи 15 от участниците в атаката.

Всички петима депутати, които първоначално са обвинени, получиха амнистия, включително Мукоски и Василевски, които отворят врата на сградата на парламента, позволявайки на тълпата да влезе в народното събрание.

По-рано тази година прокуратурата добави още пет души към списъка на заподозрените организатори на нападението срещу законодателната власт. Сред тях е и бившият премиер Никола Груевски, който е осъден за корупция, но избяга от страната и получи политическо убежище в Унгария.

Заподозрени като организатори са бившият председател на парламента Трайко Веляноски, бившият министър на транспорта Миле Янакиески, бившият министър на труда Спиро Ристовски и бивш старши секретен полицейски служител Никола Боскоски, който се крие в Гърция.

В Северна Македония арестуваха бившия председател на парламента и министри

В Северна Македония арестуваха бившия председател на парламента и министри

За терористичен заговор с нападението над парламента през 2017 година