Полицията на Северна Македония арестува бившия председател на парламента и двама министри от предишното правителство, твърдейки, че са свързани с насилственото нахлуване в народното събрание през 2017 г, съобщава "Радио свободна Европа".

Прокуратурата коментира, че предполагаемите действия представляват "терористичен заговор за подкопаване на конституционния ред и сигурност".

Арестувани са бившият председател на парламента Трайко Веляновски, бившият министър на образованието Спиро Ристовски и бившият транспортен министър Миле Янакиески, които са заподозрени в организирането на нахлуването в главната парламентарна зала от поддръжници на бившето националистическо правителство на 27 април 2017 г.

Сблъсъци в македонския парламент
Обновена

Сблъсъци в македонския парламент

След избора на албанец за председател на Народното събрание

Веляновски е настоящ депутат и следователно има имунитет. Той е освободен часове след ареста му. Той отрича обвиненията в кратки коментари пред репортерите след освобождаването си. Телевизия А1 съобщава, че парламентът все още не е получил искане да бъде лишен от имунитет.

Нахлуването в парламента, включващо маскирани мъже, доведе до наранявания на десетки журналисти и депутати, включително опозиционния лидер на социалдемократите Зоран Заев, който сега е премиер.

Националистите бяха гневни заради искания на етническите албански партии, които преговаряха за сформиране на правителство със социалдемократите, включително превръщането на албанския в втори държавен език.

Албанският в Македония официално е със статут на втори официален език

Албанският в Македония официално е със статут на втори официален език

ВМРО-ДПМНЕ остро разкритикува решението

В изявление на прокурорите се твърди, че Веляновски, Ристовски и Янакиески са подготвили и изпълнили плана си в началото на 2017 г. с намерение да предотвратят мирното прехвърляне на властта.

"За тази цел те организираха и финансово подкрепиха масовите протести, първо пред Държавната избирателна комисия, а след това и протестите на движението "За Македония", което завърши с насилственото влизане в сградата на парламента", се казва в изявлението.

Опасност от терористични атаки в Македония, предупреждава Външно

Опасност от терористични атаки в Македония, предупреждава Външно

Българите да бъдат бдителни

Най-малко 33-ма души първоначално са обвинени, но след амнистия от страна на правителството, броят на подложените на съдебен процес е намален на 15 души.

Според информацията и бившият премиер Никола Груевски е разследван по случая. Той е осъден за корупция, но избяга от страната и получи политическо убежище в Унгария.

Националистическата партия ВМРО-ДПМНЕ на Груевски беше на власт от 2006 г. до юни 2017 г. Груевски бе премиер от 2006 до 2016 г.

Груевски: Албанец за кратко ще бъде президент на Македония

Груевски: Албанец за кратко ще бъде президент на Македония

Той счита, че във вакуума на президентските избори, Джафери може да подписва всичко