След напрегната последна парламентарна сесия, република Северна Македония днес разпусна парламента си и обръща поглед към предстоящите избори на 12 април, предаде БНТ.

Решението за разпускането му беше гласувано единодушно - със 108 гласа "за". То бе взето от председателя Талат Джафери, който каза в обръщение, че след консултации на 10 февруари с Държавната избирателна комисия, днес е крайният срок за разпускане на парламента.

Координаторът на СДСМ Йован Митревски коментира, че през последните три години настоящият парламент е преминал през много премеждия и е издържал на много кризи, но това не е попречило да се вземат исторически значими решения, които определят бъдещето на държавата.

Днес депутатите приеха Закона за прокуратурата, който беше препъни камъкът между правителството и опозицията. След това бяха приети и Законът за изменение и допълнение на Съвета на прокурорите и измененията в Закона за отбраната.

Захариева: България подкрепя Северна Македония за членство в ЕС

Захариева: България подкрепя Северна Македония за членство в ЕС

Ние правим всичко възможно, за да помагаме

Депутатите от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ не присъстваха при приемането на законите за изменение на Съвета на прокурорите и за отбраната.

Бяха приети също Законът за защита на личните данни, промените в Закона за аудио- и аудиовизуалните медийни услуги, Законът за Инспектората за използване на езиците и Законът за управление на движението на делата в съдилищата, както и Законът за градското озеленяване. След това бе дадено началото на 137-ата сесия с единствената точка от дневния ред - разпускането на парламента. На тази сесия присъстваха всички депутати, включително ВМРО-ДПМНЕ.