Северноирландската партия, която подкрепя правителството на британския премиер Тереза Мей, обяви, че няма да подкрепи сключеното от нея споразумение с ЕС за Брекзит, а че компаниите трябва да бъдат облекчени за излизане от ЕС без сделка, съобщава "Ройтерс".

"Всъщност ние сме по-разтревожени от това, което излиза от ЕС и особено от ирландското правителство", коментира Сами Уилсън от Демократичната юнионистка партия (DUP), след като е бил попитан дали е успокоен от сигналите от Брюксел.

Повечето консерватори против сделката на Мей за Брекзит

Повечето консерватори против сделката на Мей за Брекзит

57% предпочитат Брекзит без сделка

Мей все още се надява да прокара споразумението си през парламента, въпреки че дори членове от нейния кабинет признават насаме, че за да стане това, тя ще трябва да направи значителни промени и да спечели подкрепата на много опозиционни депутати.

Ако долната камара на британския парламент не одобри споразумението на Мей, тогава петата по големина икономика в света ще излезе от ЕС без споразумение на 29 март в 23:00 часа, както беше договорено още през миналата година.

Дейвид Дейвис: Мей трябва да отложи гласуването за Брекзит

Дейвид Дейвис: Мей трябва да отложи гласуването за Брекзит

Бившият министър за Брекзит вярва, че Лондон може да договори по-добри условия

Северноирландската DUP, чиито десетима депутати подкрепиха правителството на малцинството на Мей, настоя тя да се откаже от ирландския предпазен механизъм, нещо, което ЕС и Мей изключиха.

По думите на Уилсън, ирландският предпазен механизъм бил "измама" и добави, че фермерите и компаниите трябва да бъдат напълно облекчени относно Брекзит без сделка.

"Ако някой трябва да се тревожи за митата за говеждо и овче месо, това трябва да са ирландците, защото, разбира се, ние, Обединеното кралство, сме нетни вносители на храни", заяви Уилсън.

ЕС няма да преговаря с Великобритания за ново споразумение за Брекзит

ЕС няма да преговаря с Великобритания за ново споразумение за Брекзит

Най-доброто и единствено възможно споразумение

Изправена пред поражение на нейната сделка през миналия месец, Мей отложи парламентарното гласуване по нея, като обеща да потърси "правни и политически гаранции" от ЕС. Тези опити досега изглеждат напразни. ЕС заяви, че няма да поднови преговорите, въпреки че сигнализира, че може да предложи някои отстъпки.