Израелци и палестинци възобновиха диалога помежду си след напрегнатата среща между заместник външния министър Дани Аялон и премиера на Палестинската автономия Салем Фаяд, съобщи МИГнюз.

По време на заседанието, което се състоя във вторник вечерта, израелският президент Шимон Перес каза, че въпросите на водо- и електроснабдяването трябва да бъдат решени възможно най-скоро и добави, че слънцето е най-силният ядрен реактор в света. Еврейската държава отдавна използва слънчева енергия и разработва нови методи за добив на евтина енергия.

Перес заяви също, че за да има мир трябва да бъде предотвратен напълно глада.

Президентът засегна и въпроса за притока на средства в региона от туризъм. Той прогнозира "неминуем ръст на туризма в Близкия изток" след сключване на мирно споразумение.

Бившият американски президент Бил Клинтън, който не успя да постигне мир на палестинско-израелските преговори в Кемп Дейвид през 2000г., беше водещ на дискусията. Според него, в момента има добър шанс за сключване на мирно споразумение, осланяйки се на променящите се обстоятелства, както за палестинци, така и за израелци.

"Възможността, в крайна сметка, сега е 50:50", заяви Клинтън.

Палестинският премиер Салем Фаяд смята, че мирът ще способства развитието на съвместни проекти в областта на енергетиката, а още сега са нужни съвместни усилия за спасяване на Мъртво море.