Трудно е да се каже дали лидерите на Г-20, които се събират в Ню Делхи този уикенд, могат да постигнат консенсус по декларация, каза представител на ЕС, като призова за по-твърди действия срещу Русия заради блокадата й на украинското зърно.

Анализаторите казват, че по-дълбоките и по-вкоренени разделения относно нахлуването на Москва рискуват да провалят напредъка по въпроси, включително продоволствената сигурност, дълга и глобалното сътрудничество по изменението на климата, когато най-мощните нации в света се срещнат.

"Трудно е да се предвиди дали ще бъде възможно да се постигне споразумение по декларацията", каза председателят на Европейския съвет Шарл Мишел на пресконференция в индийската столица. "Все още водим преговори".

Той добави: "Нямам намерение да казвам нещо, което ще затрудни усилията. Ние подкрепяме усилията, положени от индийското председателство."

Индия, която председателства срещата, иска заключителното комюнике на срещата на високо равнище да включва и възгледите на Русия и Китай, които блокираха усилията на западните нации да включат силно осъждане на войната на Русия в Украйна.

Нито руският президент Владимир Путин, нито китайският президент Си Дзинпин присъстват на срещата. Москва изпраща външния министър Сергей Лавров, докато премиерът Ли Цян ще представлява Пекин.

Лавров: Русия ще блокира декларацията на Г-20, ако нейната позиция не бъде отразена

Лавров: Русия ще блокира декларацията на Г-20, ако нейната позиция не бъде отразена

Така участниците в срещата ще се наложи да издадат необвързващо или частично комюнике

Мишел каза, че Европейският съюз иска Г-20 да се съсредоточи върху справянето с глобалните предизвикателства пред хранителната и енергийната сигурност, като каза, че Русия блокира износа на зърно от Украйна през Черно море, един от ключовите въпроси, които ще бъдат включени в разговорите през уикенда.

"ЕС ще продължи силно да подкрепя Украйна и да упражнява натиск върху Русия", каза той, добавяйки, че е кристално ясно, че блокът осъжда агресията на Русия.

"Като умишлено атакува пристанищата на Украйна, Кремъл лишава хората от храна, от която отчаяно се нуждаят.

Европейският съюз иска лидерите на Г-20 да окажат натиск върху Русия да се оттегли от Украйна и да се присъедини отново към черноморската сделка за зърно, като твърди, че блокадата на Русия е довела до продоволствена несигурност за над 250 милиона души по света.

Русия се оттегли от сделката с посредничеството на ООН през юли, позовавайки се на липсата на напредък в износа на храни и торове.

"Тази среща е повод... да видим циничния подход на Русия, който (създава) повече трудности за развиващите се страни", каза Мишел.

Въпреки това ЕС разработва алтернативни маршрути за изнасяне на зърно от Украйна на световните пазари, особено на развиващите се страни, каза той.

Русия заяви, че е готова да съживи Черноморската инициатива, ако санкциите срещу руските компании, търгуващи със селскостопански продукти и торове, бъдат отменени.

Мишел не предвиждаше срещата да реши всички "големи" глобални проблеми, каза той, но добави, че ЕС иска блокът да ускори усилията за устойчиво развитие, изменението на климата и намаляването на бедността.

FT: Великобритания настоява Индия да заеме по-проактивна позиция за войната в Украйна

FT: Великобритания настоява Индия да заеме по-проактивна позиция за войната в Украйна

Риши Сунак ще проведе двустранна среща с индийския премиер