Действащият председател на долната камара на бразилския парламент е отменил процеса по импийчмънт срещу президента Дилма Русеф и призова за прегласуване в камарата, съобщава „Ройтерс”.

Парламентарният шеф, който пое поста през миналата седмица, уточнил, че имало процедурни пропуски в гласуването, провело се на 17 април в долната камара на парламента, което прие обвиненията срещу Русеф, които биха довели до импийчмънт.

След гласуването на долната камара през миналия месец, процесът по импийчмънт отиде в Сената, където сенатска комисия препоръча в петък левият президент да бъде разследвана от двете камари на парламента за нарушаване на бюджетните закони.

В прессъобщение шефът на долната камара на парламента посочва, че процесът по импийчмънт трябва да бъде върнат от Сената, така че долната камара да може да гласува отново.

Остава неясно дали решението на председателя на парламента може да бъде отменено от Върховния съд, Сената или мнозинството в долната камара.

Бразилските пазари се сринаха рязко след обявяването на изненадващото решение на председателя на парламента.

Русеф, която отрича обвиненията, се бори за политическото си оцеляване в продължение на няколко месеца, като опозиционни депутати настояват агресивно за нейното сваляне от поста.