Председателят на COP28 Султан ал Джабер призова страните да излязат от зоната си на комфорт и да работят заедно за постигане на споразумение преди края на двуседмичната среща на върха, съобщава "Ройтерс".

"Нека да свършим тази работа", настоя той при откриването на пленарната сесия, след като срещата на върха навлезе в най-тежката си фаза на преговори.

"Необходимо е да се стегнете и да излезете от зоната си на комфорт", подчерта Слутан ал Джабер.

Остават пет дни до планирания край на конференцията на 12 декември.

Путин се надсмива над COP28 в преговори за петрол в съседство

Путин се надсмива над COP28 в преговори за петрол в съседство

Докато всички останали се опитват да спасят света от климатична катастрофа

Все още обаче не е решено как близо 200-те държави на COP28 ще се справят със сложния проблем с изкопаемите горива - основният източник на емисии, водещи до затопляне на климата. Най-малко 80 държави настояват за споразумение на COP28, което призовава за евентуално прекратяване на употребата им.

Подобна позиция би била безпрецедентна след три десетилетия на срещи на високо равнище на ООН за климата, които никога не са разглеждали директно ролята на изкопаемите горива в бъдеще.

Междувременно източноевропейските страни работят за излизане от задънената улица относно това къде да се проведе срещата на върха COP29 догодина, след като Русия заяви, че ще блокира всеки член на ЕС да бъде неин председател.

От днес сред кандидатите е и Азербайджан, който предложи да бъде домакин на събитието. Молдова и Сърбия също предложиха да поемат ротационното председателство.

Папата към COP28: Борбата с климатичните промени е екологичен дълг

Папата към COP28: Борбата с климатичните промени е екологичен дълг

Тя има и социален аспект, насочен към по-бедните и младите, настоя Франциск