Изпълнителният директор на "Дойче банк" предупреждава, че централните банки вече не разполагат с инструменти за да се справят с "истинска икономическа криза", съобщава а"Файненшъл таймс".

Централните банки "вече използват инструментите си до голяма степен" и изчерпват опциите за смекчаване на въздействието на глобалните икономически рискове, предупреди изпълнителният директор.

Европейската централна банка и Федералния резерв на САЩ "нямат останали конвенционални мерки за ефективно облекчаване" на удар от "истинска икономическа криза", заяви Кристиан Зевинг на конференция в Лондон.

ФЕД намали лихвите за втори път тази година

ФЕД намали лихвите за втори път тази година

Опасения за рецесия

"Особено притеснен съм от редица финансови и геополитически рискове, вариращи от ситуацията в Хонконг до напрежението в Близкия изток", обясни Зевинг и добави, че светът е изправен пред "извънредна макроикономическа ситуация, която е много трудна за прогнозиране и потенциално може да стане още по-нестабилна."

Световните централни банки, включително ФЕД и ЕЦБ, са с нов фокус върху облекчаването на паричната политика, тъй като се увеличават опасенията  по отношение на икономиката и намаляващата инфлация.

По-специално ЕЦБ намали агресивно депозитната си ставка с 10 базисни пункта до рекордно ниската стойност от -0,5%. Това на практика означава, че кредиторите се таксуват за държане на празни пари. Зевинг коментира, че залитането на централната банка към отрицателни ставки противоречи на експертното мнение.

"Много малко икономисти вярват, че по-евтините пари на това ниво ще имат ефект", обясни той и добави, че това е мнението и на клиентите на "Дойче банк". "Те няма да инвестират допълнително евро само защото заемът ще бъде с още 10 пункта по-евтин."

ЕЦБ намали лихвите, рестартира изкупуването на облигации

ЕЦБ намали лихвите, рестартира изкупуването на облигации

Нов пакет от стимули за икономиката в еврозоната

Зевинг призовава за реформи и инициативи, включително по-унифицирани политики и регулации в рамките на единния пазар на ЕС, намаляване на корпоративните данъци в крачка с други страни като САЩ и Великобритания, насърчаване на по-големи сливания и засилване на технологичните инвестиции.

Той също така отбелязва "агресивното" посегателство на технологични компании като Google, Amazon, Facebook и Alipay в основния бизнес на банките за плащания. Това е подпомогнато от неотдавнашни регулаторни промени като Директивата за платежните услуги на ЕС или PSD2, която отваря банкирането за нови участници и малки финтек.

"Със своите огромни потенциални клиентски бази, пазарни капитализации и възможности за анализ на данни, те вече заемат пазарен дял от банките", допълва той.

"Трябва да наваксаме по отношение на използването на нашите огромни клиентски бази данни - това е приоритет за нас в "Дойче банк", както със сигурност е и за много от нашите колеги."

Тръмп бесен на ЕЦБ, навреждала на икономиката на САЩ

Тръмп бесен на ЕЦБ, навреждала на икономиката на САЩ

Докато Федералният резерв не предприемал нищо