Председателят на комисията по разузнаване към Сената на САЩ, който е от Републиканската партия, подава оставка от поста в контекста на разследване срещу него за инсайдерска търговия, съобщават американските медии.

Сенатор Ричард Бър от Северна Каролина ще се оттегли утре, уточни лидерът на републиканското мнозинство в Сената Мич Макконъл.

Днес стана ясно, че телефонът на Бър е конфискуван от ФБР като част от разследването.

Предполага се, че сенаторът е използвал вътрешна информация, за да избегне пазарни загуби от епидемията от новия коронавирус.

Той и съпругата му са продали акции за 1,7 млн. долара акции през февруари, малко преди пазарите да се сринат заради страховете от икономическа криза.

Незаконно е членовете на Конгреса да търгуват въз основа на непублична информация, събрана по време на служебните им задължения.

Републиканските сенатори Кели Льофлер от Джорджия и Джеймс Инхофе от Оклахома, както и сенаторът от Демократическата партия Даян Файнщайн от Калифорния, също са продавали притежания преди срива на борсите, но не е потвърдено, че са разследвани.

Макконъл отбеляза в изявление: "Сенатор Бър се свърза с мен тази сутрин, за да ме уведоми за решението си да се оттегли като председател на комисията по разузнаване по време на разследването. Разбрахме се, че това решение ще бъде в най-добрия интерес на комисията и ще влезе в сила до края на деня утре."

64-годишният Бър предаде мобилния си телефон на властите, след като федерални агенти издадоха и изпълниха заповед за обиск в дома му във Вашингтон.

Сенаторите са под обстрел заради "инсайдерска търговия" преди разразяването на кризата с коронавируса.

Конфискацията на телефона бележи ескалация на разследването срещу Бър, започнато от Министерството на правосъдието през март.

Сенаторът е продал повече от 30 групи акции между края на януари и средата на февруари, включително в много сектори, които сега са опустошени от епидемията, като например хотелиерство, ресторантьорство и корабоплаване.

Като председател на Комисията по разузнаване към Сената на САЩ Бър получава почти ежедневни доклади относно заплахите за националната сигурност на САЩ. Бър защити сделките, като каза, че е "разчитал единствено на публични новинарски информации", за да обоснове решението си за продажба.

Въпреки това той беше разкритикуван за публично омаловажаване на сериозността на вируса, дори когато той тайно продава акции и предупреждава частна бизнес група от Северна Каролина за големите рискове, които крие заразата.

Адвокатката на Бър, Алис Фишър, заяви през март, че сенаторът приветства разследването от Министерството на правосъдието, като изтъкна, че то "ще установи, че действията му са били уместни".

"Законът е ясен, че всеки американец - включително сенатор - може да участва на фондовия пазар въз основа на публична информация, както е сторил сенатор Бър. Когато възникна този въпрос, сенатор Бър веднага поиска от Сенатската комисия по етика да извърши пълен преглед, а той ще сътрудничи на този преглед, както и с всяко друго уместно разследване", коментира адвокатката.

По-голямата част от продажбите на Бър са станали на 13 февруари, точно преди той да изнесе реч пред богатата бизнес група от Северна Каролина за сериозното икономическо въздействие на коронавируса, в момент, когато администрацията на Тръмп публично омаловажаваше заплахата.

В аудио запис, с който са се сдобили от Националното обществено радио на САЩ (NPR), той също така казва пред бизнес групата да ограничат пътуванията си. Бър обвини NPR, че "са представили невярно" речта му.