Ръководителят на ядрената агенция на ООН Рафаел Гроси се срещна с украински енергийни служители във вторник преди планираното посещение в окупираната от Русия ядрена централа Запорожия, част от усилията за предотвратяване на ядрена катастрофа по време на войната в Украйна, предава "Ройтерс".

Гроси, директорът на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), пристигна в Украйна седмица след като посети атомната електроцентрала Курск в Русия и предупреди за опасността от ядрена авария там.

При последното си посещение в Украйна след инвазията на Русия през февруари 2022 г. Гроси се срещна с министъра на енергетиката Герман Галущенко, както и с Петро Котин, ръководител на държавната ядрена енергийна компания "Енергоатом" и Олег Кориков, изпълняващ длъжността ръководител на Държавния инспекторат за ядрено регулиране на Украйна.

МААЕ е "напълно ангажирана с безопасността и сигурността на (украинските) ядрени обекти, с присъствие във всеки от тях", написа Гроси на X заедно със снимки, показващи как той и украински служители водят разговори.

Той каза, че "са обменили гледни точки относно нашата подкрепа за украинските АЕЦ (ядрени електроцентрали) преди моето посещение в Запорожката атомна електроцентрала".

Гроси каза на X в понеделник, че е на път за Запорожката атомна електроцентрала (ЗАЕЦ), "за да продължи помощта и да помогне за предотвратяване на ядрена авария".

Украинският президент Володимир Зеленски каза, че ще се срещне с Гроси, след като шефът на МААЕ посети ядрените централи в страната.

ЗАЕЦ в Югоизточна Украйна, най-голямата атомна електроцентрала в Европа, падна под ръцете на руските войски скоро след пълномащабното нахлуване на Москва и в момента не работи.

И двете страни често са се обвинявали взаимно в обстрела на централата. Москва и Киев отричат ​​обвиненията.

Зеленски и нидерландският премиер Дик Схоф ​​посетиха в понеделник град Запорожие, който се намира отвъд река Днепър на североизток от централата.

Зеленски каза още, че на този етап от войната не е възможно Украйна да си върне контрола над централата.

"За Украйна е по-безопасно да контролира централата в Запорожие, но засега от гледна точка на бойното поле не виждам такива възможности, а тези, които вероятно съществуват, са опасни", каза Зеленски.

Руските информационни агенции съобщиха в понеделник, че високоволтова електропроводна линия в централата се е изключила автоматично, но нуждите на централата се задоволяват от друга линия. Не беше посочена причина за автоматичното изключване.

Украйна каза, че руски атаки са повредили един от двата външни елктропровода, свързващи централата с украинската електрическа мрежа в понеделник. Русия не коментиратова твърдение.

Русия твърди, че атомната централа Курск, посетена от Гроси миналата седмица, е била многократно атакувана от украински сили, които са само на 40 км откакто Украйна нахлу в част от руска територия при трансгранична атака този месец.

Гроси каза след посещението си в АЕЦ Курск, че тя е изключително крехка, защото няма защитен купол.

Украинското външно министерство в четвъртък осъди това, което според него са руските опити да "обвини Украйна в предполагаеми провокации срещу ядрената безопасност".

В него се казва, че Русия е засилила "кампания за дезинформация, за да отвлече вниманието от собствените си престъпни действия в атомната електроцентрала Запорожие".

В изявление министерството определи подобни обвинения като "цинични" след атаки срещу енергийна инфраструктура, които принудиха Украйна да изключи няколко атомни енергийни блока от мрежата миналата седмица.

Русия готви промени в ядрената си доктрина, на които всички да обърнат внимание

Русия готви промени в ядрената си доктрина, на които всички да обърнат внимание

Какво може да означава това?