Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш порица света за неравномерното разпределение на ваксините срещу COVID-19, определяйки го като "неприличие" и давайки на света ниска оценка от гледна точка на етиката, информира "Ройтерс".

Обръщайки се към ежегодното Общо събрание на ООН в Ню Йорк, където присъстват световните лидери, Гутериш подчерта, че кадри от някои части на света на ваксини с изтекъл срок на годност и неизползвани ваксини на боклука разказват "приказката на нашето време", като по-голямата част от по-богатия свят е имунизиран, докато над 90% от хората Африка дори не са получили една доза.

Министрите на здравеопазването от Г-20 за по-справедливо разпределяне на ваксините

Министрите на здравеопазването от Г-20 за по-справедливо разпределяне на ваксините

Германия дарява 100 милиона дози ваксини срещу COVID-19 на международна кампания за ваксиниране

"Това е морално обвинение за състоянието на нашия свят. Това е неприличие. Издържахме научния тест. Но получаваме двойка по етика", настоя Гутериш пред Общото събрание на ООН.

Световните лидери се завърнаха в Ню Йорк тази година след виртуално събитие миналата година по време на пандемията. След като коронавирусът все още бушува, около една трета от 193-те страни членки на ООН отново изпращат видеоклипове, но президентите, премиерите и външните министри за останалата част от света пътуваха до САЩ.

От 5,7 млрд. дози ваксини срещу коронавирус, приложени по целия свят, само 2% са приложени в Африка. Гутериш настоява за глобален план за ваксиниране на 70% от света до първата половина на следващата година.

Байдън обявява нови мерки за ваксините преди сесията на ООН

Байдън обявява нови мерки за ваксините преди сесията на ООН

Сесията започва на 21 септември

Генералният секретар, който започва втори петгодишен мандат начело на световната организация на 1 януари, също така предупреди за нарастващото напрежение между световните суперсили - Китай и САЩ.

"Страхувам се, че нашият свят неусетно се придвижва към два различни набора от икономически, търговски, финансови и технологични правила, два различни подхода в развитието на изкуствения интелект - и в крайна сметка две различни военни и геополитически стратегии", предупреди той.

"Това е рецепта за проблеми. Това ще бъде далеч по-малко предвидимо от Студената война", изтъкна Гутериш.

80% от ваксините у нас остават неизползвани

80% от ваксините у нас остават неизползвани

Въпреки че имаме ваксини в излишък, се налага да купим още 1,5 млн. дози