Министрите на здравеопазването на 20-те водещи икономики в света се обединиха около идеята да работят за постигане на повече справедливост при разпределянето на ваксините срещу COVID-19.

Това стана на среща на здравните министри на Г-20 в Рим, на която се начертаха следващите стъпки в усилията за ограничаване на коронавируса.

"Можем да се обединим около нещо, което министрите нарекоха Римски пакт" - обяви италианският здравен министър Роберто Сперанца, цитиран от ДПА.

Един от основните ангажименти в този пакт е по-справедливото разпределяне на ваксините, при което се споделя разбирането, че ваксинацията е право на всички, а не привилегия за малцина", подчерта Сперанца.

Германия планира да предостави 100 милиона дози ваксини срещу COVID-19 на международна кампания за ваксиниране, обяви немският здравен министър Йенс Шпан.

"Толкова ваксини сме сложили в собствената си страна", добави Шпан, обяснявайки, че с дарението страната му ще даде своя принос за постигането на голямата цел поне 20% от световното население да бъдат ваксинирани преди 2022 година.

"Пандемията ще приключи едва след като бъде овладяна по целия свят и заради това е опасно да нямаме глобален отговор срещу нея" - коментира Шпан на една от последните министерски срещи на Г -20 преди срещата на лидерите й в края на октомври, в Рим.

На двудневната среща здравните министри обсъждаха как бъдещите пандемии могат да бъдат пизбегнати и как страните да бъдат по-добре подготвени.

Целта е да изпратим "силно послание за сътрудничество, солидарност и справедливост, като заявим твърдото си убеждение, че никой не трябва да бъде изоставен", заявиха организаторите на срещата.

Русия призова страните от Г-20 да признаят цифровите сертификати за ваксинация срещу COVID-19, като се разработят общи протоколи за трансгранично пътуване на ваксинираните.

Здравният министър на Русия - Михаил Мурашко призова всички прилагани ваксини срещу коронавируса да се признават. А колегите му - Шпан и Сперанца подчертаха колко важна е ваксинацията преди следващата вълна, очаквана през есенните месеци.

Германския здравен министър посочи, че за да може страната му да е сравнително защитена, предвид идващата заплаха, трябва да се ваксинират минимум 5 милиона души.

Шефът на СЗО иска 10% от населението във всяка страна ваксинирано до септември

Шефът на СЗО иска 10% от населението във всяка страна ваксинирано до септември

Най-малко 115 000 здравни и медицински работници са починали от COVID-19

Италианският му колега обърна внимание на психическото здраве и заплахата от COVID-19 с думите: "Няма здраве без добра психическа кондиция и в трудните месеци на пандемията това става още по-видно".