Шефът на Световната здравна организация (СЗО) призова за огромни глобални усилия, за да се гарантира, че 10 процента от населението във всяка страна е ваксинирано срещу COVID-19 до септември, съобщава "Франс прес".

Генералният директор на СЗО Тедрос Гебрейесус призова за "огромно усилие за ваксиниране на поне 10 процента от населението на всяка страна до септември", в реч при откриването на основното годишно събрание на здравната агенция на ООН.

СЗО: Одобрените ваксини срещу COVID-19 са ефикасни срещу всички мутации

СЗО: Одобрените ваксини срещу COVID-19 са ефикасни срещу всички мутации

Индийската мутация B.1.617 е установена в 26 европейски страни...

Гебрейесус също така обяви, че най-малко 115 000 здравни и медицински работници са починали от COVID-19 от началото на пандемията.

Шефът на СЗО приветства жертвите, направени от здравните работници по целия свят за борба с пандемията.

"В продължение на почти 18 месеца здравните работници и служители в целия свят стоят между живота и смъртта в подкрепа на другите", изтъкна той.

"Те спасиха безброй животи и се бориха за други, които въпреки всичките им усилия, си отидоха. Мнозина от тях се заразиха и въпреки че информацията е недостатъчна, ние смятаме, че най-малко 115 000 здравни и медицински работници платиха най-крайната цена в услуга на други", подчерта още Гебрейесус.

Ваксинационните паспорти са неизбежни, а СЗО се притеснява от двукласово общество

Ваксинационните паспорти са неизбежни, а СЗО се притеснява от двукласово общество

Няма алтернатива, вярва ръководителят на едно от най-натоварените летища в света

Той каза, че много здравни работници от началото на кризата са се почувствали "разочаровани, безпомощни и незащитени, с липса на достъп до лични предпазни средства и ваксини".

И те не са сами. Той определи цялостното неравенство в достъпа до ваксини като "скандално", предупреждавайки, че то е "увековечаване на пандемията".

Повече от 75 процента от всички COVID-19 ваксини са отишли ​​в само 10 страни.

СЗО призовава за отлагане ваксинации на деца и споделяне ваксини с Covax

СЗО призовава за отлагане ваксинации на деца и споделяне ваксини с Covax

Втората година на пандемията може да е по-смъртоносна от първата

"Броят на дозите, приложени в световен мащаб досега, би бил достатъчен, за да обхване всички здравни работници и възрастни хора, ако бяха разпределени по равно", изтъкна той.

"Няма дипломатичен начин да се каже: онази малка група страни, които произвеждат и купуват по-голямата част от ваксините в света, контролират съдбата на останалия свят", настоя шефът на СЗО.

Той призова онези страни, които имат големи запаси от ваксини, да ги споделят и за по-голямо сътрудничество за увеличаване на производството и разпространението на ваксините.

СЗО призова за забрана продажбата на диви животни на пазарите за храна

СЗО призова за забрана продажбата на диви животни на пазарите за храна

Някои от първите случаи на COVID-19 са свързани с традиционен пазар за храна в Ухан