Шефът на Европейското бюро на Световната здравна организация Ханс Клюге заяви, че одобрените към момента ваксини срещу коронавируса показват ефективност срещу всички установени варианти на COVID-19.

Клюге коментира темата на брифинг.

"Позволете ми да подчертая, че всички варианти на вируса, причиняващ COVID-19, може да бъдат контролирани по установения начин. Със здравни и социални мерки. И че всички открити досега варианти на вируса се повлияват от разрешените за употреба ваксини." - заяви той.

Крюге добави, че индийската мутация B.1.617 вече е установена в 26 от общо 53 страни от европейския регион. Тя беше установена за първи път в Индия през октомври.

Същевременно шефът на европейското бюро на СЗО подчерта, че броят на новите случаи на заболели от коронавирус на стария континент е намалял с 60% в рамките на месец.

Индийският коронавирус вариант се приближава към Балканите

Индийският коронавирус вариант се приближава към Балканите

Германия карантинира 200 души, Кипър откри 4 случая при пристигнали от Индия, Непал, Пакистан и Филипините

Все по-голяма е вероятността индийската мутация да се разпространи и на Балканите. Първи случай беше открит в Румъния.

Кипър потвърди за първите си случаи.

По-рано ЕК призовава държавите-членки на ЕС да предприемат координирани действия за допълнително временно ограничаване на пътуванията от Индия с оглед ограничаване разпространението на варианта B.1.617.2, открит за първи път в Индия.

Индийският COVID вариант удари Британия с 28% увеличение за 2 дни

Индийският COVID вариант удари Британия с 28% увеличение за 2 дни

Джонсън може да отложи облекчаването на мерките на Острова