Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин прехвърли временно задълженията си в петък, тъй като се подлага на нехирургична процедура, свързана с проблем с пикочния мехур, за който беше съобщено по-рано.

Това са съобщили от Пентагона, цитирани от "Ройтерс".

Остин е преценил, че няма да може да изпълнява задълженията си и заместник-министърът на отбраната Катлийн Хикс ще ги поеме.

Пентагонът каза, че проблемът не е свързан с диагнозата рак на простатата на секретаря и "не е оказал влияние върху отличната му прогноза за лечението от рак". Белият дом и Конгресът са били уведомени, се казва в съобщението.

Припомняме, че през февруари Остин беше хоспитализиран за справяне с проблема с пикочния мехур. Хоспитализацията дойде, след като той претърпя операция за лечение на рак на простатата през декември.

Байдън няма да уволни Остин за тайната му хоспитализация

Байдън няма да уволни Остин за тайната му хоспитализация

Операция от рак и последвали усложнения са причината за престоя в болница

Министърът предизвика политически скандал, след като не разкри операцията си пред Белия дом, както и последвалата хоспитализация през януари, за да се справи с усложненията. Дори президентът Джо Байдън не знаеше, че Остин е в болницата до дни по-късно.

Но шефър на Пентагона не бе уволнен, въпреки призивите за това.