Яхтата "Валери", принадлежаща на главния изпълнителен директор на "Ростех" Сергей Чемезов, се опитала да напусне тайно пристанище в Испания, но е задържана от местните власти.

Това съобщи изданието El Confidencial.

Според изданието 85-метровата яхта "Валери", която е арестувана и срещу която ЕС е наложил санкции на собственика ѝ Сергей Чемезов, се е опитала да напусне пристанището на Барселона.

Шефът на "Ростех": Санкциите на Европа и САЩ са война, Русия да се готви

Шефът на "Ростех": Санкциите на Европа и САЩ са война, Русия да се готви

МВнР на Русия обяви денонсиране на меморандума за "открита земя"

Amtech Worlwide Ltd от Сейнт Винсент и Гренадини, която официално притежава яхтата, е дала пълномощно на друга фирма да я управлява. От няколко седмици другата фирма е променила документацията и дори името на кораба. Новото име спешно е нанесено не само върху корпуса, но дори и върху спасителните жилетки на екипажа.

Пристанищните власти на Барселона потвърдиха опита за изваждане на яхтата, като заявиха, че опитът е бил осуетен точно в момента, в който Valerie се е готвела да напусне мястото си за акостиране.

Сергей Чемезов е член на бюрото на Върховния съвет на партията "Единна Русия". През 2014 г. е включен в списъците със санкции на ЕС и САЩ заради войната с Украйна и временната окупация на Крим. На 18 юни 2021 г. Съветът за национална сигурност и отбрана на Украйна също наложи санкции срещу Чемезов.

Испания и Франция вече принудиха руски олигарси да плащат за поддръжката на задържаните им яхти.

Арестуван лукс: Когато яхтите станат част от войната

Арестуван лукс: Когато яхтите станат част от войната

Ако някой може да предизвика "дворцов преврат" в Москва, това са среди или от висшето командване на армията, или от службите