Едно дете загива средно на всеки 10 минути в Ивицата Газа, каза генералният директор на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Гебрейесус пред Съвета за сигурност на ООН в петък, предупреждавайки: "Никъде и никой не е в безопасност", цитира думите му Ройтерс.

Той заяви, че половината от 36-те болници в Газа и две трети от нейните първични здравни центрове не функционират, а тези, които работят, надхвърлят капацитета си, описвайки здравната система като "поставена на колене".

"Болничните коридори са претъпкани с ранени, болни, умиращи. Препълнени морги. Хирургия без анестезия. Десетки хиляди разселени хора, приютили се в болниците", каза Тедрос пред 15-членния съвет.

Израел се зарече да унищожи "Хамас", който управлява Ивицата Газа, след атака на 7 октомври в Южен Израел, при която според него екстремистите са убили около 1200 души и са взели повече от 240 заложници. Израел в отговор удари Газа - анклав с 2,3 милиона души - от въздуха, наложи обсада и започна сухопътна инвазия.

"Средно едно дете загива на всеки 10 минути в Газа", каза Тедрос.

От 7 октомври СЗО е потвърдила повече от 250 атаки срещу здравни обекти в Газа и Западния бряг, докато в Израел е имало 25 атаки срещу здравни обекти, каза Гебрейесус. Израел твърди, че "Хамас" крие оръжия в тунели под болници, обвинения, които палестинската групировка отрича.

Посланикът на Израел в ООН Гилад Ердан каза на Съвета за сигурност, че Израел е създал работна група за изграждане на временни болници в южната част на Газа. На 12 октомври Израел нареди на около 1,1 милиона души в Газа да се преместят на юг преди наземната си инвазия.

"Израел е в напреднали преговори с Обединените арабски емирства, с Международния комитет на Червения кръст (МКЧК) и с други европейски страни относно създаването на полеви болници и плаващи болнични кораби", каза Ердан. "Израел улесни йорданските доставки по въздух на медицинска помощ до болниците в северната част на Ивицата Газа."

"За съжаление Израел прави много повече за благополучието на жителите на Газа, отколкото СЗО или който и да е друг орган на ООН", каза той.

Съединените щати работят, за да се опитат да доставят гориво на болниците в Газа, каза заместник-посланикът на САЩ в ООН Робърт Ууд, подчертавайки, че гражданските и хуманитарните съоръжения трябва да бъдат уважавани и защитени съгласно международното право.

Ууд каза, че Хамас използват цивилни като живи щитове.

"Тези страхливи тактики не намаляват отговорността на Израел да прави разлика между цивилни и терористи в битката си срещу "Хамас"", каза той. "Рисковете от нараняване на цивилни в обекти, които "Хамас" използва за военни цели, абсолютно трябва да бъдат взети предвид при планирането на операция."

Съветът за сигурност почете с минута мълчание в началото на заседанието цивилните, убити в Израел и Газа, заедно със 101 души, работещи с Агенцията на ООН за палестинските бежанци (UNRWA).

Лидерите на арабските страни и Иран се събират на спешна среща за Газа

Лидерите на арабските страни и Иран се събират на спешна среща за Газа

Първа визита на иранския президент в Саудитска Арабия