Лидерът на германските социалдемократи Андреа Налес подаде оставка, съобщава БГНЕС. Тя напуска и председателския пост на парламентарната група на ГСДП в Бундестага.

Според Налес това ще допринесе за по-бързото намиране на решение на въпроса за нейния приемник на двата поста.

Оставката й идва седмица след провала на Германската социалдемократическа партия на европейските избори. Партията на Налес, която събра около 15,5% от вота на избирателите, остана трета след традиционния съперник ХДС/ХСС. Тя обаче за първи път беше изпреварена от "Зелените".

Шефката на германските социалдемократи няма да подава оставка след разгрома

Шефката на германските социалдемократи няма да подава оставка след разгрома

Скоро обаче могат да излязат от коалицията с Меркел

Припомняме, след неуспешното представяне на евровота трима депутати от ГСДП са поискали оставката на Налес. Тя обаче първоначално даде ясно да се разбере, че възнамерява да остане в коалицията и да настоява за повече социални политики.

През последните години ГСДП се намира в остра криза. Причините за нея са както трите коалиционни управления с консерваторите от ХДС на канцлера Ангела Меркел ( от 2005 г. до 2009 г. и от 2013 г. до днес), така и размиването на социалната база на партията. Заради обществените промени в обществото работническата класа в класическия си вид практически изчезна, а именно тя беше основният електорат на ГСДП.

За последен път германските социалдемократи бяха водещи в управлението по време на канцлера Герхард Шрьодер, който управлява заедно със "Зелените" на Йошка Фишер в периода 1998-2005 г.

Искат оставката на шефката на социалдемократите в Германия от парламентарния пост

Искат оставката на шефката на социалдемократите в Германия от парламентарния пост

"Сега или никога ние се нуждаем от ново начало, включително и като персонален състав"