В отговор на катастрофалната изборна нощ, лявоцентристката Германска социалдемократическа партия (ГСДП) настоя за нов, по-настоятелен подход в тяхната коалиция с консерваторите на канцлера Ангела Меркел и сигнализираха, че скоро може да дойде време да излязат от коалицията, съобщава "Ройтерс".

Социалдемократическата партия претърпя двойно унижение на вчерашните избори. Победени в регионалния вот в северната провинция Бремен за първи път от 73 години, те също така загубиха повече от 11 процентни пункта подкрепа, падайки до 15,8% подкрепа на европейските избори, губейки от Зелената партия.

Социалдемократите в Германия за загубата си: Климатът, глупако

Социалдемократите в Германия за загубата си: Климатът, глупако

Зелените отвяха ГСДП, като социалдемократите се сринаха до 15,5 на сто подкрепа

Загубите породиха недоволство сред мнозина членове на социалдемократите, които искат напускане на управляващата коалиция с канцлера Ангела Меркел. Те искат партията да се възстанови в опозиция и да преоткрие своите леви корени.

В позиция, разпространена днес, заместник-председателят на ГСДП Ралф Щегнер, лидерът на младежкото крило на ГСДП Кевин Кюхнерт и депутатът Матиас Мирш изтъкват, че на избирателите им е дошло до гуша от липсата на яснота от страна на партията.

"Нуждаем се от... смелостта решително да коригираме нашия курс, където е необходимо. За работата ни в голямата коалиция това означава ГСДП без страх", казват те.

Коалицията в Германия с извънредна среща след вота

Коалицията в Германия с извънредна среща след вота

Резултатите показват

Те са се въздържали открито да призоват за излизане от коалицията с Меркел, но са дали да се разбере, че търпението им се изчерпва.

"Голямата коалиция има крайна дата: най-късно през септември 2021 г., а ако е необходимо, и по-рано. Не сме се подписали за (дългосрочен) абонамент с консерваторите", допълват тримата.

Лидерът на ГСДП Андреа Налес, под силен натиск да постигне изборен успех или да загуби работата си, се опита да обедини партийните редици на вчерашните избори, като даде ясно да се разбере, че възнамерява да остане в коалицията и да настоява за повече социални политики.

След като пое властта преди малко повече от година, коалицията на Меркел беше засегната от вътрешни борби. Миналата година коалицията беше пред разпадане след спор относно политиката за мигрантите и уволнението на началника на контразузнаването. Сега партиите в коалицията спорят за пенсиите.

Партията на Меркел печели изборите за ЕП, „Зелена” вълна в Германия

Партията на Меркел печели изборите за ЕП, „Зелена” вълна в Германия

Зелените са втори

ГСДП ще преразгледа коалицията до края на годината. Всеки ход за изтегляне може да предизвика предсрочни избори или да доведе до евентуална нова коалиция. Още три провинциални избора са насрочени преди това, всичките в провинции в бившата комунистическа ГДР, където крайнодясната "Алтернатива за Германия" е най-силна.

Междувременно по-късно Налес обяви, че няма да подава оставка.

Неделя беше "повратна точка" за партията, настоя Налес, допълвайки: "Сериозността на положението е ясно за всички."